Presedintele Barack Obama a anuntat luni ca a acceptat cu regret demisia secretarului general al Casei Albe William Daley si ca l-a numit pe actualul director al Biroului pentru Buget (OMB) Jack Lew in acest post strategic din cadrul Guvernului american, relateaza AFP.

"Aceasta veste nu mi-a placut", a marturisit Obama la Casa Alba, intr-o scurta interventie in fata presei. Flancat de Lew si Daley, el a subliniat ca acesta vrea sa petreaca mai mult timp impreuna cu familia sa, la Chicago, in Illinois (nord).

Daley, in varsta de 63 de ani, a petrecut un pic mai mult de un an in aceasta functie, in care a fost numit de catre presedinte pe 6 ianuarie 2011, in locul lui Rahm Emmanuel, plecat sa obtina, cu succes, postul de primar al fiefului sau, in Chicago.

La acea vreme, Daley, membru in conducerea bancii pentru afaceri JP Morgan Chase, era prezentat ca cineva care va contribui la amendarea relatiilor dificile dintre Casa Alba democrata si Wall Street.

Numirea sa era perceputa totodata ca o adaptare a presedintiei la noua formula din Congres, in care republicanii au obtinut o pozitie de forta in urma alegerilor partiale de la sfarsitul lui 2010.

Obama a salutat "munca extraordinara pe care (Daley) a depus-o (pentru presedinte) in cursul unui an extraordinar". Pentru a ilustra, el a citat raidul impotriva lui Osama ben Laden in Pakistan, incetarea angajamentului american in Irak si participarea la operatiunea militara impotriva regimului fostului lider libian, colonelul Muammar Kadhafi.

"Nimeni din administratia mea nu a fost nevoit sa ia mai repede decizii dintre cele mai importante decat Bill. Acesta este motivul pentru care cred ca hotararea sa a fost dificila pentru mine", a continuat Obama, relevand ca i-a cerut lui Daley sa reflecteze timp "doua zile" inainte sa isi confirme plecarea.

Fost secretar pentru Comert in administratia lui Bill Clinton, Daley proine dintr-o puternica dinastie politica din Chicago, care este si fieful electoral al lui Obama.

Fratele sau mai mare Richard Daley a fost primarul celui mai mare oras din Illinois timp de 22 de ani, iar tatal lor, al carui nume a fost tot Richard, a fost primarul orasului Chicago din 1955 si pana la moartea sa, in 1976.

Secretarul general este in mod traditional cel mai apropiat colaborator al presedintelui si conduce aripa de vest a Casei Albe, centrul nervos al Executivului american.

Informatii de presa au dezvaluit o marginalizare recenta a lui Daley, caruiau i-ar fi fost retrase anumite prerogative in favoarea predecesorului sau interimar, Pete Rouse, dar si vointa sa de a reveni la Chicago dupa campania lui Obama in vederea realegerii sale, in noiembrie.

Salutand preluarea postului de catre Lew, care va intra in vigoare pana la sfarsitul lunii, Obama a amintit ca seful Biroului pentru Buget de la Casa Alba (OMB) detine o experienta importanta la Washington, avand in vedere ca se afla deja la conducerea OMB pe vremea presedintiei lui Bill Clinton.

"Jack a fost singurul director al (Biroului pentru) Buget din istoria (Statelor Unite) aflat in post in cursul a trei ani in care s-au inregistrat excedente bugetare", a subliniat Obama, a carui administratie lupta cu un deficit si o datorie istorica ridicate.

Lew, in varsta de 56 de ani, a fost totodata unul dintre adjunctii secretarului de Stat Hillary Clinton, insarcinat cu Bugetul si Operatiunile, in cursul primilor doi ani ai presedintiei lui Obama.