Liderul Coreei de Nord Kim Jong-un este prezentat, intr-un documentar difuzat duminica de televiziunea de stat coreeana, la comanda unui tanc si dand ordine soldatilor, aceasta fiind cea mai recenta incercare de a arata ca "liderul suprem" se bucura de sprijinul fortelor armate, relateaza Fox News. Noul lider nord-coreean, Kim Jong-Un, isi serbeaza duminica ziua de nastere,chiar daca anul nasterii sale nu a fost niciodata facut public.

Kim Jong-un, imgine din documentarFoto: Agerpres/AP

Materialul video, filmat inainte de moartea lui Kim Jong-il, decedat la 17 decembrie, este al doilea in decurs de o saptamana, in care tanarul succesor apare inconjurat de unitati militare, fapt ce subliniaza intentia lui Kim Jong-un de a continua politica militara initiata de tatal sau.

In documentar, Kim este prezentat alaturi de tatal sau, stand de vorba cu oficiali militari. Televiziunea nu a precizat cand au fost filmate imaginile.

In urma cu o saptamana, inregistrarile video il aratau pe Kim facand o vizita, cu ocazia primei zile din an, la una dintre diviziile de baza de tanchisti, cu care familia are legaturi istorice.

Fostul lider Kim Jong-il a intarit rolul Armatei Poporului Correan, dupa ce a preluat puterea in 1994, dupa moartea tatalui sau, fondatorul Coreei de Nord, Kim Il Sung. Coreea de Nord, o tara cu o populatie de 24 milioane de persoane, are una dintre cele mai mari armate din lume (1.2 milioane).

Procesul de instaurarea a lui Kim Jong-un, dupa moartea lui Kim Jong-il, a fost unul rapid. Oficialii militari si liderii de partid au jurat, imediat, loialitate noului lider.

Kim Jong-il a aratat ca il prefera pe Kim Jong-un, dintre cei trei fii ai sai, ca succesor in septembrie 2010, cand i-a acordat tanarului gradul de general iar apoi l-a numit vice-presedinte al Comisiei Militare Centrale a Partidului Muncitorilor din Coreea.

Se crede ca Kim Jong-un, absolvent al Universitatii Militare Kim Il Sung, a implinit, duminica, varsta de 28 sau 29 de ani, insa acest lucru nu a fost confirmat de guvernul nord-coreean.