"Occupy" este cuvantul anului 2011, el fiind preferat de majoritatea lingvistilor din cadrul American Dialect Society in timpul conferintei anuale a organizatiei, desfasurata vineri la Portand (Oregon) , transmite CNN. "Occupy" s-a impus in fata cuvintelor "FOMO" (acronim pentru "Fear of Missing Out", ce descrie nelinistitea de a fi inundat de informatii pe site-urile media online) si "the 99%" (ce se refera la americanii care se considera dezavantajati financiar si politic, comparativ cu cei "1%", cei mai bogati cetateni ai SUA).

Cuvantul anului Foto: AGERPRES

Anul trecut, cuvintele castigatoare au fost "app," "tweet" si "bailout."

"Este un cuvant foarte vechi, dar, in decursul a doar catorva luni, a capatat o noua viata si s-a indreptat in directii noi si neasteptate, datorita unei miscari nationale si globale", a declarat Ben Zimmer, presedintele New Words Committee din cadrul American Dialect Society.

Actiunea "Ocupati Wall Street" a debutat la New York, in Zuccotti Park, la 17 septembrie, organizatorii afirmand ca protestele lor impotriva influentei banilor in politica americana si a nedreptatilor sistemului financiar sunt modelate dupa valul de revolte din lumea araba.

In cateva saptamani, miscarea "Occupy Wall Street" s-a extins in zeci de orase americane si din intreaga lume.

American Dialect Society a fost creata in 1889. "Cel mai popular cuvant al anului" se afla la cea de-a 22-a editie.

CNN noteaza ca mai multe cuvinte au mai fost nominalizate pentru 2011 in categoria "cele mai creative", printre acestea numarandu-se "mellencamp" (denumeste o femeie in varsta, mai batrana decat o "cougar", de la numele lui John Cougar Mellencamp), "kardash" (o unitate de masura ce cuprinde 72 de zile, dupa mariajul de scurta durata al lui Kim Kardashian cu Kris Humphries), "tebowing" (dupa numele vedetei de fotbal american Tim Tebow, un crestin practicant), "bi-winning" (lansat de Charlie Sheen pentru a se autodescrie cu mandrie, dupa ce a fost acuzat ca sufera de tulburare bipolara) sau "amazeballs" (un term din jargon pentru "uimitor").

In categoria cuvinite scandaloase, lingivistii au recunoscut cuvantul "deather", termen ce descrie o persoana ce pune la indoiala versiunea oficiala a uciderii liderului terorist Osama bin Laden.