Inculparea si arestarea preventiva a fostului sef al armatei Turciei, generalul Ilker Basbug, pentru conspiratie impotriva regimului islamo-conservator de la Ankara, o premiera pentru Turcia, este un semn al suprematiei legii in tara si contribuie la normalizarea relatiilor intre civili si armata, sustin juristii turci,potrivit Sunday's Zaman. Decizia curtii de justitie din Istanbul este insa criticata de presa turca pe motiv ca evidentiaza nevoia unei reforme a justitiei care sa ii limiteze puterile, scrie Reuters.
Turcia, o tara care s-a aflat pentru o perioada indelungata sub puterea armatei si a carei dezvoltare democratica a fost adesea intrerupta de interventii militarea si lovituri de stat, vede, pentru prima data, arestarea unei figuri importante a Armatei. Arestarea unui inalt oficial al armatei, considerat pana acum "de neatins", este un semn al egalitatii in fata legii, sustine cotidianul Sunday's Zaman.
"Procesul care a dus la arestarea lui Basbug a eliminat complet perceptia publica potrivit careia nimeni nu se poate atinge de ofiterii de rang inalt. S-a dezvaluit ca nu conteaza ce titlu detine o persoana, este egal in fata legii si a justitiei", a afirmat Unit Kardas, un fost judecator militar, cu privire la arestarea generalului Ilker Basbug.
Acesta a mai explicat ca, din punct de vedere legal, era de asteptat ca Basbug sa fie arestat pentru ca infractiunea a fost facuta de-a lungul lantului de comanda si toti ofiterii militari in subordinea generalului, care au fost implicati, au fost arestati.
"Este pentru prima data cand un fost sef al Armatei turce este incarcerat, insa trebuie sa vedem acest lucru ca fiind normal. Nu este corect sa cream impresia ca un fost sef militar nu poate fi arestat. Indiferent care este pozitia sau titlul cuiva, toata lumea este egala in fata legii", a declarat fostul procuror Retas Petek.
In timp ce publicatiile pro-guvern aplauda arestarea ca fiind un triumf al democratiei, alte surse media sustin ca miscarea arata ca sistemul de justitie trebuie reformat astfel incat puterea de a aresta si a priva de libertate o persoana sa fie limitata.
"Masina de arest a Turciei, precum intotdeauna, poate sa inchida, cu usurinta, suspectii, pentru ani de zile, sub acuzatii care uneori par exagerate" scrie Mustafa Aykol, un jurnalist considerat un simpatizant al partidului de guvernamant, intr-un editorial intitulat"Masina de arest a Turciei a innebunit"publicat de Hurriyet Daily News.
Potrivit lui Mehmet Ali Birand, unul dintre cei mai cunoscuti editorialisti din Turcia, cazul construit impotriva lui Basbug nu este plauzibil iar arestarea lui aduce dovezi in plus ca sistemul este nedrept. "Nu vom rupe niciodata acest cerc vicios decat daca practica rusinoasa a arestului preventiv, in asteptarea procesului, ia sfarsit. Partile responsabile pentru acest circ nu sunt altele decat autoritatile politice care nu vor sa rezolve situatia", scrie acesta in Hurriyet Daily News.
Criticii sustin ca autoritatile au folosit dovezile pentru a reduce la tacere opozitia si pentru a speria Armata, insa guvernul a negat un astfel de motiv afirmand totusi ca a luat la cunostinta acuzatiile.
Aflat la conducerea armatei in perioada 2008 - 2010,generalul Ilker Basbug a fost arestat vineri pentru constituirea si conducerea unei organizatii teroristeprecum si pentru tentativa de rasturnare a guvernului. El a fost imediat transferat la inchisoarea din Silivri, in apropiere de Istanbul, unde sunt inchisi alti peste 250 de ofiteri, ziaristi, universitari si membri ai lumii interlope, acuzati ca au conspirat, incepand cu 2003, impotriva Partidului Justitiei si Dezvoltarii (AKP, nascut dintr-o miscare islamista) care conduce tara de zece ani.
Basbug ar trebui sa fie judecat de Curtea Suprema a Turciei, a declarat avocatul acestuia, Ilkay Sezer, pentru Reuters. Sezer a mai afirmat, sambata, ca Basbug a lucrat in tandem cu guvernul islamo-conservator timp de 7 ani si ca este socat de acuzatiile care i se aduc.
Acesta este cel mai recent episod al luptei dintre armata si liderii politici islamo-conservatori.
Zeci de ofiteri - in activitate sau la pensie - au fost inchisi in ultimii ani in cadrul mai multor anchete legate de prezumtive comploturi care urmareau rasturnarea guvernului, dar acum avem de-a face cu prima arestare a unui fost numar unu in ierarhia militara. Armata este considerata aparatoarea regimului laic turc si a rasturnat patru guverne in 50 de ani, printre care cel din 1997 al premierului islamist Necmettin Erbakan, fostul mentor al actualului sef de guvern Recep Tayyip Erdogan.