Patriarhul Moscovei si al intregii Rusii, Kiril, a afirmat sambata ca societatea are dreptul sa-si exprime dezacordul fata de clasa politica iar puterea trebuie sa-si aplece urechea la proteste, pentru a-si corecta linia, relateaza agentia oficiala RIA Novosti.

"Trebuie ca protestele sa serveasca la corectarea liniei politice (…) Daca puterea ramane surda la protestele exprimate, aceasta sta marturie pentru incapacitatea sa de a se adapta", a declarat seful bisericii ortodoxe ruse, intr-un interviu acordat televiziunii Rossia-1 sambata, cu ocazia Craciunului.

Cetatenii interpreteaza drept o limitare a libertatii privarea de dreptul de a-si exprima dezacordul fata de politica autoritatilor si resimt acest lucru dureros, a avertizat Patriarhul.

"Societatea trebuie sa aiba dreptul sa se exprime, in special sa-si exprime nemultumirea", a spus acesta.

Dar, a adaugat el, societatea trebuie si ea sa dea dovada de intelepciune, deoarece nu este exclus ca in randul sau sa existe persoane care doresc sa exploateze o astfel de nemultumire populara in scopuri politice.

Declaratiile Patriarhului vin dupa ce opozitia a reusit o mobilizare fara precedent in cadrul unor proteste de masa impotriva actualei puteri, pe fondul acuzatiilor de fraudare a scrutinului din 4 decembrie, castigate de partidului lui Vladimir Putin, Rusia Unita.