​​Un vas de lupta american a salvat 13 marinari iranieni care erau tinuti ostatici de catre pirati, in Marea Arabiei, a anuntat vineri Pentagonul, preluat de Reuters. Vasul american face parte din grupul de lupta pe care iranienii l-au avertizat recent sa nu se intoarca in Stramtoarea Ormuz.

"Iranienii si vasul traditional dhow pe care se aflau au fost eliberati si sunt in drum spre casa", a declarat capitanul John Kirby, un purtator de cuvant al Departamentului american al Apararii.

Iranienii au fost tinuti ostatici timp de mai multe saptamani.

Kirby a spus ca USs Kidd a capturat 15 pirati, despre care se crede ca sunt de origine somaleza.

Piratii sunt arestati la bordul portavionului USS John C. Stennis.

Incidentul survine in contextul cresterii tensiunilor dintre Iran si SUA, dupa ce marina iraniana a efectuat timp de 10 zile manevre in Stramtoarea Ormuz. Liderii iranieni au avertizat atunci ca "vor trece la actiune" in cazul in care un portavion american identificat in zona va mai fi observat in regiune.

"Iranul nu va repeta acest avertisment... Recomand dusmanului american sa nu se intoarca", a afirmat seful Armatei iraniene, Ataollah Salehi, adaugand: "Ii avertizez pe americani si le recomand sa nu se intoarca, pentru ca nu avem obiceiul sa repetam avertismentele".

Un avion iranian a "identificat" un portavion american in zona manevrelor navale efectuate de marina in regiunea extrem de sensibila a Stramtorii Ormuz, a afirmat pe 29 decembrie un oficial militar.

Reactionand la amenintarea iraniana, Statele Unite, care mentin in zona o puternica prezenta militara, prin Flota a V-a, au avertizat ca "nicio perturbare a traficului maritim in Stramtoarea Ormuz nu va fi tolerata".

Aceasta stramtoare, pe unde trece intre o treime si 40% din traficul maritim petrolier mondial, este foarte vulnerabila din cauza deschiderii sale, de circa 50 km, si a adancimii sale, care nu trece de 60 de metri.

In afara de Iran, al doilea producator din OPEC, alte tari din Golf, precum Arabia Saudita, Kuweit, Irak, Qatar si Emiratele Arabe Unite exporta o parte din petrolul lor prin aceasta stramtoare.