Papa Benedict al XVI-lea a numit, vineri, 22 de noi cardinali. Printre cei care vor primi bereta rosie de cardinal in cadrul unei ceremonii ce va avea loc in februarie, se numara si arhiepiscopul roman Lucian Muresan, in varsta de 81 de ani, se arata intr-un comunicat al Mitropoliei Blaj. Optsprezece dintre noii cardinali, cunoscuti si ca "printi ai Bisericii", au varste sub 80 de ani ceea ce inseamna ca sunt eligibili pentru a face parte dintr-un conclav secret care va numi, la momentul necesar, succesorul Papei, relateaza Reuters.

Cei 22 de noi membri ai Colegiului Cardinalilor provin din diferite parti ale lumii: Italia, Portugalia, Spania, Brazilia, Republica Ceha, Tarile de Jos, Germania, Romania, Belgia, Malta, Canada, SUA si China.

Referindu-se la episcopul Lucian Muresan, Suveranul Pontif a spus: "Am decis sa ridic la demnitatea de cardinal un venerat Episcop, care isi desfasoara slujirea de Pastor si Parinte al unei Biserici", se arata in comunicatul Mitropoliei Blaj.

Ceremonia oficiala de numire, cunoscuta sub numele de concistoriu, va avea loc pe 18 februarie 2012 si este a patra astfel de ceremonie din timpul pontificatului Papei Benedict al XVI-lea.

In urma crearii celor 22 cardinali, Papa Benedict, care a fost ales de un conclav secret in 2005, a numit peste 50% din "cardinalii electori" a caror datorie este de a alege un nou lider al celor 1,3 miliarde de romano-catolici.

Episcopul Lucian Muresan va fi a treilea cardinal roman, dupa Cardinalul Iuliu Hossu (numit in 1969 de Papa Paul al VI-lea) si Cardinalul Alexandru Todea (numit in 1991 de Papa Ioan Paul al II-lea).

Potrivit Mitropoliei Blaj, "in Biserica Catolica, Cardinalii sunt prelati alesi direct de catre Papa, pentru a-l ajuta in misiunea pe care o are ca Pastor Suprem al Bisericii, intarindu-i pe frati in credinta si fiind principiu si temelie a unitatii si comuniunii Bisericii."

Biografia Excelentei Sale Preafericitul Lucian Muresan

  • Lucian Muresan s-a nascut la 23 mai 1931 la Ferneziu, astazi cartier al municipiului Baia Mare, fiind al zecelea din doisprezece copii ai familiei.
  • A studiat teologia mai intai la seminarul romano-catolic din Alba Iulia, iar apoi in clandestinitate (Biserica Romana Unita cu Roma a fost scoasa in afara legii prin Decretul nr. 358 din 1948 al Marii Adunari Nationale). A fost hirotonit preot, in clandestinitate, pe data de 19 decembrie 1964.
  • Tot in clandestinitate, din 1985 pana in 1990 a condus Eparhia de Maramures, mai intai ca Ordinarius provizoriu, iar mai apoi ca titular.
  • A fost consacrat episcop la 27 mai 1990, la Baia Mare. La 4 iulie 1994 a fost numit de catre Papa Ioan Paul al II-lea ca Arhiepiscop al Arhidiecezei de Alba Iulia si Fagaras si Mitropolit al Bisericii Romane Unita cu Roma, Greco-Catolica.
  • Din 26 mai 2003, este membru al Congregatiei pentru Bisericile Orientale, numit de catre Papa Ioan Paul al II-lea.
  • La 16 decembrie 2005, Papa Benedict al XVI-lea l-a ridicat la demnitatea de Arhiepiscop Major al Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolica, odata cu ridicarea Bisericii Mitropolitane la rangul de Biserica Arhiepiscopala Majora.