​Politia romana si cea franceza patruleaza impreuna pe platformele din Gare du Nord, din Paris, incercand sa prinda bandele de romi responsabile pentru nivelul ridicat de infractiuni din zona, informeaza BBC News. Potrivit publicatiei britanice, problemele autoritatilor franceze provocate de infractorii romi sunt specifice imigrantilor romi proveniti din Romania iar odata cu inceperea anului electoral 2012, situatia acestora s-ar putea inrautati considerabil.

"Uneori persoanele (n.r. pe care le arestam) fac deja subiectul unor mandate internationale de perchezitie si sunt in baza de date Schengen. Cu ajutorul colegilor nostri francezi ii prindem si ii trimitem inapoi in Romania", a declarat ofiterul Ana Grigore, unul dintre politistii romani implicati in actiune, pentru publicatia britanica.

Potrivit anchetei BBC, in Gare du Nord, cea mai mare gara a capitalei franceze, actioneaza mai multe gasti de cersetori si hoti de buzunare care profita de aglomeratie, iar cei mai multi dintre membrii acestora sunt minori, astfel incat nu pot fi repatriati. Sefii bandelor, care raman adesea in umbra, profita de acest lucru. Unii copii au fost arestati de mai multe ori, insa autoritatile nu pot actiona. Scopul este sa ii prinda pe cei ce conduc gruparile infractionale.

Autoritatile franceze coopereaza cu cele romane pentru a repatria miile de romi ce provin din Romania. Potrivit BBC, aceasta "este o problema specifica unei tari", dovada fiind studiile care arata ca cei mai multi romi din Franta provin din Romania, si nu din Ungaria, Polonia sau Cehia, tari care au, de asemenea, comunitatile rome mari.

Potrivit lui Tommaso Vitale, profesor in cadrul institutului de studii politice din Paris Sciences Po si specialist in migratia romilor, campania de repatriere initiata de guvernul francez, in urma cu un an si jumatate, nu este eficienta.

"Vorbim despre circa 15.000 de oameni, un numar foarte mic. Cu toate acestea, sunt foarte vizibili, prezentati constant in mass-media. Dintre acestia, poate 2.000, cel mult 2.300 au fost trimisi acasa. Au fost bucurosi sa ia cei 200 de euro primiti pentru a se intoarce. Au fost folositi pentru a merge acasa de sarbatori - dovezile arata ca cei mai multi dintre ei s-au intors imediat in Franta", a explicat Tommaso Vitale.

In ultimele luni, ministrul francez de Interne, Claude Gueant, a intensificat actiunile de indepartare a romilor din zonele foarte vizibile: a interzis cersetoria pe Champs Elysees si in cele mai populare zone turistice ale Parisului. Gueant a citat, intr-o conferinta de presa, statisticile guvernamentale care atribuie romilor 10% din infractiunile din Franta, jumatate dintre acestea fiind comise de copii. "Este o situatie cruda si inacceptabila. Acesti copii sunt exploatati de sefii mafioti care ii atrag intr-o viata de delicventa si sclavie. Nu putem permite ca aceste lucru sa continue", a declarat ministrul francez de Interne.

Majoritatea celor 15.000 de romi din Franta locuieste in tabere improvizate pe terenuri abandonate sau uitate de autoritatile locale. "Este iarna, este prea frig pentru a nu avea o casa. Cand vin autoritatile, le vom implora sa ne dea un alt loc in care sa stam- chiar daca va trebui sa platim pentru el", i-a povestit liderul unei tabere de romi din departamentul Seine-Saint-Denis, din apropierea Parisului, reporterului de la BBC. Tabara de 300 de persoane, din care copiii reprezinta jumatate, nu are canalizare.

"140 de oameni au fost repatriati din tabara anul trecut si s-au reintors", a mai declarat acesta adaugand ca "daca sunt repatriat, cu siguranta ma reintorc in Franta. Sunt aici de 10 ani. Suntem atat de saraci si nu gasim de munca in Romania. Trebuie sa ne intoarcem. Ce alta optiune avem?"

In discursul de la Toulon de pe 1 decembrie, presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, a declarat ca doreste o reforma a spatiului Schengen, subliniind ca "nu putem sustine imigratia sociala nelimitata". "Nu vom accepta o imigratie necontrolata care sa ne strice modelul social", a declarat seful statului francez.

Potrivit estimarilor profesorului Tommaso Vitale, pe masura ce campania electorala se va incinge, presedintele va fi presat din ce in ce mai tare sa ia masuri iar dezbaterea va fi dominata de parerile de dreapta. "El (n.r. presedintele) vrea sa arate ca poate controla granita estica. Frontul National (n.r. grupare de dreapta) face campanie pe aceasta chestiune. Ar putea fi foarte periculos pentru romi", a declarat acesta.

Citeste si: