Guvernul norvegian a primit, in martie 2011, un apel telefonic de amenintare, in care un barbat ar fi criticat autoritatile, ar fi declarat ca va impusca membrii Tineretului laburist si ar fi mentionat existenta unui "manifest", a anuntat, vineri, postul public de radio NRK, citat de Mediafax. Potrivit Centrului de servicii al Guvernului (DSS), din cauza naturii "neobisnuite" si "perturbatoare" a afirmatiilor, centralista a consemnat apelul intr-o nota scrisa dar aceasta nu a fost niciodata transmisa politiei.

"Apelul nu a fost considerat o amenintare concreta, ci mai degraba o conversatie incoerenta", a declarat un oficial din cadrul DSS, Margot Vaagdal. Oficialul DSS nu a confirmat continutul convorbirii.

Pe 22 iulie, Anders Behring Breivik, dusman declarat al multiculturalismului si "invaziei musulmane" in Europa, a detonat o bomba in fata sediului Biroului primului-ministru Jens Stoltenberg, un atac soldat cu opt morti. Ulterior, el a mers pe Insula Utoya, situata la 40 de kilometri nord-vest de Oslo, unde, imbracat in politist, a deschis focul timp de o ora si jumatate, omorand alte 69 de persoane.

Potrivit presei, Anders Breivik a luat decizia comiterii celui de-al doilea atac dupa ce auzise la radio ca turnul guvernamental de 17 etaje nu se prabusise.

"Dupa atacurile din 22 iulie, am apreciat ca o parte din ceea ce s-a spus ar putea fi semnificativ pentru caz si am informat politia", a declarat Vaagdal.

Postul public de radion NRK sustine ca, in nota sa scrisa, centralista a mentionat natura amenintarilor, numele interlocutorului, numarul lui de telefon si data apelului.

DSS a declarat ca, in acest moment, nu stie daca autorul apelului telefonic a fost Anders Behring Breivik si precizeaza ca nota se afla undeva in cladirea ravasita de bomba detonata de extremist.

Anders Breivik, in varsta de 32 de ani este, in prezent, detinut preventiv in asteptarea deschiderii procesului sau la 16 aprilie. Potrivit unor experti psihiatri mandatati de tribunalul din Oslo, Breivik ar suferi de "schizofrenie paranoida" si, prin urmare, nu ar avea responsabilitate penala.

Citeste si: