Fostul premier libian Ali Tarhouni, actual consilier al guvernului de la Tripoli, a afirmat joi, la Washington, ca Libia urmeaza sa reexamineze contractele din sectorul productiei petroliere, fara a fi necesara renegocierea acestora, potrivit AFP.

"Prevad ca majoritatea contractelor vor fi onorate, insa toate vor fi reexaminate", a declarat in cadrul unei conferinte de presa Ali Tarhouni, fost ministru al finantelor si petrolului in guvernul pe care l-a condus intre sfarsitul lunii octombrie si sfarsitul lui noiembrie.

"O parte a acestor contracte vor fi contestate. Unele nu sunt conforme legislatiei, altele sunt bune", a afirmat Tarhouni, care a trait in exil in timpul dictaturii conduse de Muammar Gaddafi.

Libia, a carei productie de petrol a fost reluata in septembrie dupa o intrerupere aproape totala timp de sase luni, furnizeaza in prezent un milion de barili pe zi, circa 60% din productia sa dinaintea conflictului.

Guvernul libian a starnit ingrijorari la sfarsitul lunii decembrie cand a anuntat reexaminarea contractelor incheiate cu cea mai mare companie producatoare din tara, italienii de la ENI. Dar, la 1 ianuarie, oficialii libieni au anuntat ca vor reexamina proiectele din domeniul dezvoltarii durabile, fara sa afecteze productia de petrol si gaze naturale.

Libia intentioneaza sa ajunga la productia dinainte de izbucnirea revoltei populare, in al doilea semestru din 2012.