Inginerii au descoperit "crapaturi minore" in aripile "unui numar limitat" de avioane A380, insa operarea in siguranta a aparatelor nu este afectata, a anuntat joi compania Airbus, preluata de Reuters. Publicatia The Sydney Morning Herald a scris pe pagina sa de Internet ca fisuri mici au aparut pe aripile de la cinci aparate, inclusiv doua care sunt in serviciu, unul apartind Qantas, altul operat de Singapore Airlines. A380 este cel mai mare aparat civil pentru transport de pasageri din lume.

A380Foto: Agerpres

"Confirmam ca fisuri minore au fost descoperite pe unele echipamente non-critice ale invelisului aripilor pe un numar limitat de aparate A380", a precizat purtatorul de cuvant al Airbus, Stefan Schaffrath.

"Am descoperit originea fisurilor. Airbus a desfasurat o ancheta, iar reparatiile vor fi realizate in timpul verificarilor de intretinere obisnuite, programate la 4 ani. In acest timp, Airbus accentueaza faptul ca operarea in conditii de siguranta a flotei de aparate A380 nu este afectata", a afirmat oficialul.

Ziarul australian a scris ca prima fisura, aproape invizibila, a fost descoperita la un aparat A380 apartinand Qantas, ce era supus unei reparatii in valoare de 130 de milioane de dolari in Singapore, dupa ce in 2010 se confruntase cu explozia unui motor.

Initial, inginerii au crezut ca fisurile sa datoreaza exploziei unui motor Rolls-Royce Trent 900, insa, ulterior, s-a descoperit ca e vorba de fisuri provocate din alta cauza.

Airbus A380 este cel mai mare avion de pasageri aflat in productie de serie si primul avion de mare capacitate cu doua punti complete pentru pasageri. Avionul a fost gandit pentru a transporta 555 pasageri intr-o configuratie cu 3 clase sau 853 intr-o configuratie cu o singura clasa.