​Expertii care se ocupa de monitorizarea lui Anders Breivik, autorul sangeroaselor atacuri din 22 iulie din Norvegia, sunt de parere ca acesta nu sufera de o boala psihica, contrar diagnosticului enuntat de o comisie medicala numita de justitia norvegiana, informeaza BBC.

Echipa de experti a dat acest verdict dupa ce l-a monitorizat pe Breivik in inchisoare, a declarat procurorul care a prezentat raportul instantei de judecata. Concluzia raportului psihiatric din 29 noiembrie a stabilit faptul ca Anders Breivik sufera de schizofrenie paranoida. De asemenea, cei doi psihiatri au ajuns la acest rezultat dupa ce l-au intervievat pe Breivik de 13 ori.

Raportul arata ca Breivik a trait "in propriul univers imaginar, in care toate gandurile si faptele sale sunt ghidate de iluzii".

Echipa de psihiatri care l-a evaluat pe Breivik in inchisoare a contestat multe dintre concluziile initiale in cazul norvegianului. Aceeasi echipa este de parere ca Breivik nu sufera de psihoza sau schizofrenie, iar acesta nu are nevoie de medicamente. In plus, echipa considera ca exista sanse mici ca Anders Breivik sa se sinucida.

Instanta de judecata va decide in urmatoarele saptamani daca Breivik va fi supus unei noi evaluari psihiatrice.

Pe 22 iulie, Anders Behring Breivik, dusman declarat al multiculturalismului si "invaziei musulmane" in Europa, a detonat o bomba in fata sediului Biroului primului-ministru Jens Stoltenberg, un atac soldat cu opt morti. Ulterior, el a mers pe Insula Utoya, situata la 40 de kilometri nord-vest de Oslo, unde, imbracat in politist, a deschis focul timp de o ora si jumatate, omorand alte 69 de persoane. Desi recunoaste faptele, el refuza sa pledeze vinovat.