Piromanul de la Hollywood, responsabil de declansarea a 55 de incendii, a fost prins si e un german de 24 de ani, scrie Bild in editia sa online. La arestarea sa, Harry B. ar fi spus ca provine din Frankfurt. El s-ar fi remarcat si anterior arestarii sale pentru resentimentele sale fata de SUA. La audierile de la oficiul de imigrare, Harry B. ar fi spus, printre altele: „Urasc America”, dupa cum scrie ABC News, citat de Bild.

Vineri noaptea, suspectul ar fi declansat 21 de incendii la Hollywood, avariind mai multe masini parcate in zona. Flacarile s-au extins si au cuprins in parte si cladiri din apropiere. Una dintre acestea era vila lui Jim Morrison, solistul de la The Doors. In cateva cartiere, furnizarea cu curent electric a fost afectata. Pe langa doua persoane ranite in cursul incendiilor, pagubele materiale s-ar ridica la circa trei milioane de dolari.

Incendiile au fost provocate pe o suprafata de cinci kmp, majoritatea in cartiere rezidentiale intens populate. Joi, alti doi suspecti fusesera retinuti de politie in urma altor incendii provocate pe Sunset Boulevard. Politia din Los Angeles a oferit o recompensa de 60.000 de dolari, pentru indicii relevante in prinderea faptasului sau faptasilor.

„L-am prins pe cel in cauza” a declarant Charlie Beck, seful politiei din Los Angeles, citat de Bild. „Isi avea instrumentele in rulota”, a mai zis Beck. Harry B. a fost prins in minivan-ul sau, in care s-a gasit si material pirotehnic. In depistarea lui a jucat un rol important video-ul de pe o camera de supraveghere, pe care politia l-a dat publicitatii, in cautarea faptasului. Un politist l-ar fi recunoscut pe cel care, si in timpul audierii la oficiul de imigrare, ar fi manifestat sentimente antiamericane.

Nu este clar daca problemele pe care le-ar fi avut cu imigrarea Harry B., care locuieste de cativa ani, ca si mama sa, in sudul Californiei, ar fi fost motivul faptelor de care este suspectat. Politia din Los Angeles a declarat ca si-a extins cercetarile si in tara de bastina a suspectului, pentru a stabili daca Harry B. sau cineva din familia sa au fost pusi anterior in legatura cu incendieri premeditate.

In luna august a anului trecut, in Berlin, Hamburg si Koln a avut loc un val de incendieri de masini. Din declaratiile politiei germane, motivatiile incendiatorilor pareau a fi diferite: de la fraudarea politelor de asigurari, pana la „grozaveala” unor imitatori, excitati de trecatoarea senzatie de putere si control pe care le-o da fapta. Aproximativ jumatate din fapte ar fi insa motivate politic, putand fi circumscrise Stangii radicale.

Extremistii de stanga din Germania, presupusi a recurge la fapte violente in slujba convingerilor lor, sunt evaluati de autoritati in jurul numarului de 6.300, dintre care 1.100 ar trai in Berlin. In randul acestor radicali exista insa opinii ca incendierea ar fi „vandalism pur, care dauneaza miscarii stangiste”. Cu toate acestea, punerea pe foc a automobilelor scumpe e catalogat ca „delict tipic de stanga”, ce antreneza in ancheta si fortele de siguranta a statului.