"In Ungaria este acum o problema", iar "Comisia Europeana are datoria sa verifice daca prevederile noii Constitutii de la Budapesta respecta ceea ce este bine pentru toate tarile Uniunii Europene, statul de drept si valorile democratice", a declarat marti Alain Juppé, seful diplomatiei de la Paris, citat de AFP. In Ungaria a intrat in vigoare, la 1 ianuarie, o noua Constitutie, ale carei prevederi sporesc puterea controversatului premier conservator Viktor Orban.

"Fac un apel la Comisia Europeana sa aiba initiativa necesara pentru ca principiile fundamentale ale democratiei sa fie respectate peste tot, inclusiv in Ungaria", a adaugat Alain Juppé. "Este treaba si responsabilitatea Comisiei", a subliniat acesta.

Budapesta a fost, luni, scena unei manifestatii de protest la care au luat parte aproape o suta de mii de oameni, nemultumiti de intrarea in vigoare a noii Constitutii.

Manifestantii au scandat sloganuri impotriva guvernului condus de premierul Viktor Orban si fluturau pancarte pe care scria: "Destul!", "Dictatura lui Orban!", "Orbanistan!", in timp ce membrii guvernului si presedintele Pal Schmitt soseau la ceremonia organizata la Opera din Budapesta cu ocazia intrarii in vigoare a noii Constitutii.

"Viktor Orban si servitorii sai au trecut Ungaria dintr-o zona promitatoare a Europei in cel mai intunecat loc", a comentat inainte de inceperea manifestatiei deputatul socialist Tibor Szanyi, cerand populatiei sa se mobilizeze pentru "a scapa de dictatura lui Orban".

Legea fundamentala, adoptata in aprilie datorita majoritatii de doua treimi a partidului Fidesz al lui Viktor Orban, a adus critici din partea Uniunii Europene, sefului diplomatiei americane Hillary Clinton si Amnesty International.

Criticii reproseaza noii Constitutii ca limiteaza puterile Curtii Constitutionale, ameninta pluralismul presei si pune capat independentei justitiei.