Kiro Gligorov, arhitectul independentei Macedoniei si primul presedinte al acestei tari dupa separarea de fosta Iugoslavie, in 1991, a murit in somn, la varsta de 94 de ani, anunta AFP. "Gligorov a murit in somn duminica, in locuinta lui din Skopje, inconjurat de familie", a anuntat luni secretarul fostului lider macedonean, Zivko Kondev.

Kiro GligorovFoto: Reuters

Fost inalt oficial in cadrul fostei Federatii Iugoslave comuniste, din care Macedonia facea parte, Kiro Gligorov si-a condus tara spre independenta in anul 1991, principalul sau merit fiind evitarea unui conflict sangeros.

Kiro Gligorov a fost primul presedinte al Macedoniei ales in mod democratic pentru doua mandate, in perioada 1991-1999. In timpul mandatului sau, Macedonia a devenit membru al a Organizatiei Natiunilor Unite sub denumirea de "Vechea Republica Macedonia", in conditiile opozitiei Atenei fata de folosirea numelui "Macedonia", care denumeste si o provincie din nordul Greciei.

In octombrie 1995, Kiro Gligorov a supravietuit unei tentative de asasinat care l-a lasat insa paralizat, lucru care nu l-a impiedicat sa isi continue mandatul de presedinte.

In Macedonia va fi, marti, zi de doliu national.