Iranul a anuntat ca a testat pentru prima data bare de combustibil nuclear produse local si necesare pentru reactoarele nucleare, potrivit Mediafax. Administrati de la Teheran a mai anuntat ca a testat, duminica, in timpul manevrelor navale din apropierea stramtorii Ormuz, o racheta cu raza medie de actiune, potrivit agentiei oficiale Irna, citate de Mediafax.

Barele de combustibil nuclear, care contin uraniu natural, au fost "introduse in centrul reactorului de cercetare nucleara din Teheran pentru a verifica buna lor functionare", scrie Organizatia Iraniana pentru Energie Atomica (OIEA), pe site-ul sau.

La 15 decembrie, ministrul iranian de Externe Ali Akbar Salehi a declarat ca tara sa va introduce pentru prima data uraniu imbogatit la 20 la suta produs local in reactorul sau de la Teheran, justificand lansarea prin necesitatea de a alimenta reactorul de cercetare nucleara de la Teheran, ale carui rezerve de combustibil achizitionate in 1993 de la Argentina ajung la epuizare.

Imbogatirea uraniului de catre Iran este in centrul unui conflict cu comunitatea internationala care suspecteaza Teheranul ca incearca sa se doteze cu arma nucleara. Administratia de la Teheran a dezmintit, in repetate randuri, acuzatiile tarilor occidentale.

Imbogatit la 20 la suta, uraniul poate fi folosit numai in scop civil, dar daca procesul de imbogatire trece peste 90 la suta, poate fi utilizat pentru fabricarea armei atomice.

In decursul zilei de duminica, Iranul a testat si o racheta cu raza medie de actiune, in timpul manevrelor navale din apropierea stramtorii Ormuz, scrie Mediafax.

Acesta a fost primul test al acestui tip de racheta, "conceputa si fabricata" in Iran, potrivit amiralului, care nu a precizat daca racheta a fost lansata de pe o nava sau de la sol.

Demonstratia de forta intervine pe fondul intensificarii tensiunilor din regiune dupa ce Statele Unite si Occidentul au sporit presiunile asupra Iranului din cauza programului sau nuclear controversat.

Testele de lansare au fost interpretate de analisti drept o modalitatea de a reaminti puterilor occidentale ca presiunea pusa asupra administratiei de la Teheran din cauza programului nuclear ar putea avea consecinte negative, informeaza Reuters. Iranul a negat ca acesta ar fi scopul testelor.