Un barbat din provincia chineza Guangdong a decedat, sambata, din cauza gripei aviare, la o saptamana dupa ce a fost internat in spital, informeaza agentia oficiala de stiri din China, citata de Reuters. In urma cu 10 zile, Hong Kong a suspendat importul de pasari de curte vii din China, pentru 21 de zile, dupa ce a fost identificat un caz de infectie cu virusul H5N1 in randul animalelor.

Barbatul, un sofer de autobuz in varsta de 39 de ani din Shenzhen, localitate apropiata de granita cu Hong Kong, a prezentat simptome pe 21 decembrie, fiind internat 4 zile mai tarziu din cauza unei pneumonii severe, potrivit agentiei de stiri Xinhua. Acesta este primul caz de gripa aviara la om inregistrat in China in ultimul an si jumatate.

In urma testelor, medicii au constatat ca barbatul a fost infectat cu virusul H5N1.

Potrivit agentiei de stiri, in luna anterioara imbolnavirii, barbatul nu a avut contact direct cu pasari de curte si nu a parasit localitatea.

Southern Daily, ziarul oficial din Guangdong, a scris că 120 de persoane care au avut contact cu barbatul nu prezinta semne de boala.

Virusul se gaseste, in mod normal, in pasari, insa poate infecta oamenii. Cercetatorii sunt ingrijorati de posibilitatea ca virusul sa sufere mutatii ce i-ar permite sa se raspandesca la scara larga.

In ultimii ani, virusul a devenit activ in mai multe parti ale lumii, cu precadere in Asia, in lunile reci.

Autoritatile de la Beijing se tem ca o boala infectioasa s-ar raspandi mult mai usor in perioada sarbatorilor cand milioane de chinezi calatoresc, inghesuiti in autobuze ori trenuri, sa isi vada familiile.

In jur de 40% dintre persoanele infectate cu aceasta tulpina de H5N1 supravietuiesc. Incepand cu 2003, 573 de persoane din intreaga lume au fost infectate cu H5N1. Dintre acestea, 336 au murit.

Virusul infecteaza si pasarile migratoare. Speciile de pasari care supravietuiesc infectiei pot raspandi virusul in alte zone. Virusul se transmite mai greu de la o persoana la alta.