al-Qaeda a trimis in Libia luptatori experimentati pentru a recruta militanti, dupa caderea regimului lui Muammar Gaddafi, a relatat vineri televiziunea CNN, preluata de AFP.

Printre acestia figureaza un militant experimentat care a fost inchis o perioada in Marea Britanie si care a fost trimis in Libia de seful al-Qaeda, Ayman Al Zawahiri, afirma CNN, care citeaza o sursa libiana informata de oficiali occidentali.

Sosit in Libia in mai, el a recrutat de atunci aproximativ 200 de oameni in estul tarii, adauga CNN, care precizeaza ca agentiile secrete occidentale ii monitorizeaza activitatea.

Un alt militant al-Qaeda, care dispune de pasapoarte europene si libian, a fost arestat cand se indrepta spre Libia, in regiunea Pakistanului si a Afghanistanului, intr-o tara care nu a fost precizata.

Dupa caderea lui Muammar Gaddafi, guvernele occidentale s-au declarat ingrijorate de posibilitate ca al-Qaeda sau o grupare terorista similara ar putea sa exploateze instabilitatea din tara sau sa puna mana pe stocurile de rachete sol-aer ale dictatorului.

Dar oficiali americani interogati de AFP considera ca al-Qaeda ramane in continuare slabita de loviturile date de Statele Unite in ultimele luni si ca reteaua nu a reusit sa inregistreze avansuri majore in Libia, dupa caderea lui Gaddafi.

"Este prea devreme pentru a spune ca al-Qaeda s-a implantat ferm in Libia", a declarat unul dintre acesti oficiali, sub acoperirea anonimatului. Organizatia "mai are un drum lung de facut pana a ajunge sa cucereasca inima libienilor", a adaugat el, apreciind ca Libia nu reprezinta un sol fertil pentru ea.

O telegrama diplomatica datand din 2008 si difuzata de WikiLeaks prezenta insa orasul oriental Derna ca un bastion al extremistilor islamisti.