Statele Unite si Arabia Saudita au semnat un contract de vanzare a 84 de avioane de vanatoare avansate F-15 si pentru modernizarea altor 70 de aparate, pentru suma totala de 29,4 miliarde de dolari, a anuntat joi Casa Alba, potrivit AFP.

"Statele Unite si Arabia Saudita au semnat un contract de furnizare de avioane de lupta avansate F-15SA armatei regale saudite", a precizat purtatorul de cuvant adjunct al lui Barack Obama, Josh Ernest.

Aceasta vanzare a trecut deja prin Congresul american la sfarsitul anului 2010, iar acesta nu a avut obiectii.

"Avand o valoare de 29,4 miliarde de dolari, acest contract prevede productia a 84 de avioane noi si modernizarea a altor 70 de aparate F-15 deja utilizate de Riad", a precizat Ernest intr-un comunicat, laudand consecintele "pozitive" ale acestui contract pentru economia americana, in special 50.000 de locuri de munca.

"Acest acord intareste relatiile solide si de lunga durata intre SUA si Arabia Saudita si demonstreaza angajamentul SUA cu privire la capacitatea defensiva saudita, o componenta puternica a securitatii regionale", precizeaza aceeasi sursa.

Anuntul a fost facut in contextul tensiunilor in crestere intre SUA si Iran, putere rivala a Arabiei Saudite, unul dintre principalii furnizori de petrol al SUA.

Vanzarea avioanelor de lupta trimite un "mesaj puternic", si anume faptul ca Washington-ul este angajat la pastrarea securitatii din Golf, la momentul in care Iranul ameninta cu inchiderea stramtorii Ormuz, a precizat Andrew Shapiro, inalt responsabil american. Tranzactia "va imbunatati capacitatile Arabiei Saudite de descurajare si aparare impotriva amenintarilor externe asupra suveranitatii sale", a spus el.