Statul venezuelean ofera interventii chirurgicale gratis femeilor care au nevoie sa isi scoata implanturile mamare defecte produse de compania franceza Poly Implant Prothese, a anuntat ministerul sanatatii, potrivit Daily Telegraph.

Ministrul sanatatii Eugenia Sader a declarat ca femeile se pot duce la spitalele unde se efectueaza chirurgie estetica pentru a isi indeparta implanturile. Procedura gratis nu include si inlocuirea implanturilor.

Oficialii sistemului de sanatate din Franta au recomandat ca femeile care au implanturi PIP sa le inlocuiasca si au fost de acord sa plateasca pentru operatii. In Brazilia si Argentina insa, oficialii au recomandat doar analize medicale.

Nu se cunoaste numarul femeilor din Venezuela care si-au pus implanturi PIP, insa operatia de marire a sanilor este populara iar medicii spun ca produsele frantuzesti sunt folosite la scara larga. Aproximativ 35.000 - 40.000 de femei isi pun implanturi cu silicon in Venezuela in fiecare an, desi presedintele Hugo Chavez a criticat operatia spunand ca femeile nu ar trebui sa se ghideze dupa imaginea potrivit careia femeile cu sanii mari sunt atragatoare.

Vanzarea implanturilor PIP in Venezuela a fost oprita in 2010. Un chirurg plastician a declarat ca a scos implanturi PIP care s-au rupt de la peste 10 paciente in cursul ultimului an.