Parchetul general din Kazahstan a acuzat joi pentru prima oara politia ca a tras asupra manifestantilor, in timpul represiunii sangeroase din 16 decembrie a unei miscari greviste in sectorul petrolier, care a provocat uciderea a 16 oameni la Janaozen, un oras din vestul tarii, relateaza AFP.

"Parchetul general a deschis o ancheta asupra utilizarii armamentului de catre fortele de securitate care au antrenat moartea" persoanelor in urma unui "abuz de putere", potrivit unui comunicat de presa.

"Expertizele sociale sunt in curs", a adaugat parchetul general, adaugand ca a luat "o serie de masuri pentru a garanta transparenta anchetei in curs".

Autoritatile kazahe au anuntat ca cel putin 16 persoane au fost ucise in regiunea Manguistaou, in zona Marii Caspice, unde au izbucnit violentele, dintre care 15 in Janaozen, epicentrul revoltelor.

Politia a folosit munitie de razboi in cadrul ciocnirilor cu grevistii care cereau salarii mai mari.

Un video postat pe internet arata membri ai fortelor de ordine tragand cu armele automate asupra contestatarilor si lovindu-i pe altii, raniti, intinsi pe pamant.