Stramtoarea Ormuz, pe unde trece 40% din traficul maritim petrolier mondial, va fi inchisa pentru tranzitul aurului negru in cazul in care se vor impune sanctiuni impotriva exporturilor petroliere iraniene, a avertizat marti seara un inalt oficial iranian, citat de agentia de presa Irna, preluata de AFP.

"Daca vor fi adoptate sanctiuni impotriva petrolului iranian, nicio picatura de petrol nu va tranzita stramtoarea Ormuz", a afirmat prim-vicepresedintele iranian, Mohammad Reza Rahimi.

"Nu avem niciun chef de ostilitati sau de violente (... dar) dusmanii vor renunta la comploturile lor doar in ziua in care ii vom pune la punct", a adaugat acesta.

Statele Unite si o serie de tari europene au in vedere impunerea de sanctiuni impotriva exporturilor petroliere ale Iranului, din cauza controversatului program nuclear al Teheranului.

"Este o noua tentativa de a deturna atentia de la adevarata problema, care este continua incalcare din partea Iranului a obligatiilor sale internationale in domeniul nuclear", a comentat, la Washington, purtatorul de cuvant al departamentului de Stat, Mark Toner.

Declaratia lui Mohammad Reza Rahimi intervine in conditiile in care marina iraniana a inceput sambata zece zile de manevre militare navale in zona stramtorii Ormuz. Fortele navale au fost amplasate in estul stramtorii Ormuz, in marea Oman si in golful Aden, precum si in oceanul Indian.

Potrivit unui purtator de cuvant al armatei, operatiunile de lansare a minelor anti-navale si anti-submarin au demarat marti dimineata.

Zvonurile privind aceste exercitii au provocat o scurta crestere a cotatiei petrolului la inceputul lui decembrie.

Statele Unite mentin in Golf o puternica prezenta navala, flota a V-a, bazata in Bahrain.

Aceste manevre nu prevad insa inchiderea stramtorii Ormuz, care leaga Golful de marea Oman, precizase joi amiralul Habibollah Sayyari, comandantul marinei, care a reafirmat ca fortele iraniene controleaza stramtoarea si o pot inchide, daca primesc acest ordin.