Federatia pentru Protectia Animalelor si Mediului solicita Parchetului de pe langa Judecatoria Targu Jiu anchetarea riguroasa in cazul celor 30 de caini fara stapan gasiti morti la marginea municipiului Targu Jiu, potrivit unui comunicat transmis marti, citat de Agerpres.

"Solicitam Parchetului de pe langa Judecatoria Targu Jiu sa dispuna expertizarea tuturor cadavrelor canine, in vederea stabilirii corecte a cauzei mortii, si anchetarea riguroasa a cazului, astfel incat faptuitorii sa fie deferiti justitiei si pedepsiti exemplar, mai ales ca exista martori si probe de necontestat. In cazul in care procurorii locali vor inchide ochii la faradelegile evidente petrecute in Targu Jiu chiar in prima zi de Craciun, ne vom adresa Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, iar daca va fi necesar, si instantelor de judecata abilitate", se arata in comunicatul semnat de Marius Marinescu, presedintele de onoare al Federatiei pentru Protectia Animalelor si Mediului, autorul legii nr.9/2008 privind protectia animalelor, Mirabela Dauer, membru de onoare, Mihai Constantinescu, membru de onoare si Mircea Serbanoiu, presedintele Federatiei.

Potrivit sursei citate, dupa discutii purtate cu Carmina Serbanoiu, presedintele Asociatiei 'Pro Animals', cu unul dintre martori, Ninu Cartianu, un pescar care a descoperit masacrul, cu Iliuta Ion, directorul Directiei Judetene Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, si cu primarul orasului, Florin Carciumaru, s-a aflat ca politistii din Targu Jiu au demarat deja o ancheta in cazul cainilor gasiti ucisi la marginea orasului.

"Numai ca, faptul ca si de data aceasta doar doua cadavre au fost expertizate si incinerate rapid, restul fiind ingropate cu o graba suspecta, intocmai ca si in cazurile expuse anterior, trezeste indoieli serioase asupra obiectivitatii investigatiilor. De prelevarea probelor s-a ocupat domnul Vasile Iliescu, medic veterinar la Laboratorul Judetean Sanitar-Veterinar, care ne-a impartasit impresia ca moartea celor doua animale aduse spre analiza s-ar fi produs prin otravire. De asemenea, domnul doctor Iliescu a afirmat ca, in municipiul Targu Jiu, s-au mai semnalat cazuri de caini impuscati si otraviti. Domnia sa considera ca s-ar impune expertizarea tuturor cadavrelor canine gasite ieri la marginea orasului, pentru certitudinea cauzei mortii. Dupa cum se deruleaza asa-zisele masuri legale intreprinse de factorii decidenti locali, ne exprimam suspiciunea ca autoritatile isi dau mana pentru o noua musamalizare a unor infractiuni in forma continuata, comise prin incalcarea grosolana a legii nr.9/2008 (legea 'Marinescu') privind protectia animalelor, a legii nr.295/2004, privind regimul armelor si munitiilor si a legii nr.407/2006 privind vanatoarea si fondul cinegetic", informeaza comunicatul citat.

In luna ianuarie a anului in curs in cartierul Varsatui din Targu Jiu au fost gasite cadavrele a zeci de caini comunitari, ucisi, se pare, prin otravire. La vremea aceea, in urma unei investigatii superficiale, autoritatile locale s-au grabit sa dispuna ingroparea trupurilor neinsufletite si sa inchida dosarul, declarand ca faptuitorii ar fi fost necunoscuti, reaminteste sursa citata. "Evenimentele macabre si musamalizarea infractiunilor s-au repetat cateva luni mai tarziu, in iulie, langa fosta groapa de gunoi a orasului, in apropierea cartierului Jiese, conform aceluiasi scenariu criminal", adauga comunicatul mentionat.

"Duminica trecuta, in prima zi de Craciun, conform spuselor unor persoane care locuiesc in zona, se pare ca niste indivizi inarmati cu arme de vanatoare au macelarit circa treizeci de caini fara stapan, prin impuscare si otravire, la marginea municipiului Targu Jiu, animalele flamande fiind ademenite acolo cu resturi organice", se arata in comunicatul citat.