Un tribunal din Egipt a decis ca practica testelor de virginitate aplicata in penitenciarele militare asupra detinutelor trebuie stopata, relateaza Reuters.

Cazul a fost inaintat de Samira Ibrahim, o protestatara care a declarat ca a fost obligata de membri ai armatei sa faca acest examen de virginitate in luna martie, dupa ce a fost arestata in timpul unei manifestatii din Piata Tahrir.

Organizatiile pentru drepturile omului, inclusiv Amnesty International, au atras atentia ca au fost multe astfel de cazuri si au condamnat practica.

"Curtea decide ca executia procedurii testului de virginitate aplicate fetelor in cadrul inchisorilor militare trebuie oprita", a spus judecatorul Aly Fekry. Sute de activisti aflati in sala de judecata au intampinat anuntul cu urale.

In luna iunie, un inalt responsabil al armatei egiptene a justificat "testele de virginitate" practicate pe manifestantele retinute de militari prin necesitatea evitarii acuzatiilor de viol.

"Testele de virginitate au fost facute pentru a proteja armata de eventualele acuzatii de viol", a declarat un membru al Consiliului suprem al fortelor armate, Abdel Fattah al-Sisi, care se afla la conducerea tarii dupa caderea regimului lui Hosni Mubarak.

Acest general a fost primul militar care recunoaste aceasta practica, admisa de alti oficiali, insa sub protectia anonimatului.