Opozantul Evgheni Sevciuk a castigat detasat alegerile prezidentiale din Transnistria, regiunea separatista pro-rusa a Republicii Moldova, invingandu-l pe candidatul sustinut de Moscova, Anatoli Kaminski, si dupa ce l-a eliminat in primul tur de scrutin pe actualul lider de la Tiraspol, Igor Smirnov, au anuntat luni agentiile ruse, citate de AFP.

Evgheni SevciukFoto: Reuters

Evgheni Sevciuk, 43 de ani, a obtinut 73,88% din voturi, potrivit datelor preliminare ale Comisiei electorale, obtinute de agentiile ruse Ria Novosti si Interfax. Site-ul sau de campanie, www.eshevchuk.ru, anunta castigarea alegerilor prezidentiale cu 76,4% din voturi.

Contracandidatul sau in cel de-al doilea tur de scrutin, desfasurat duminica, Anatoli Kaminski, sustinut de Kremlin, ar fi obtinut 22,6% din voturi. In primul tur, el obtinuse 26,48% din voturi.

Rezultatele oficiale urmeaza sa fie anuntate in cursul zilei de luni, iar Sevciuk va tine o conferinta de presa la ora 14.00.

Igor Smirnov, actualul lider transnistrean, care a candidat pentru cel de-al cincilea mandat, a iesit din cursa pentru presedintia republicii separatiste din primul tur de scrutin, clasandu-se pe locul al treilea, cu 24,66% din voturi. El a cerut anularea scrutinului din data de 11 decembrie, sustinand ca acesta ar fi fost fraudat de contracandidatii sai.