Gruparea militanta islamista Boko Haram a revendicat atacurile cu bomba din mai multe biserici din Nigeria, relateaza Reuters. Una dintre explozii, de la periferia capitalei Abuja, a ucis cel putin 40 de persoane.

Explozie in Madalla, NigeriaFoto: Reuters

UPDATE 00.05 Presedintele Nigerian a condamnata atacurile teroristilor "impotriva libertatii" (AFP)

UPDATE Un alt atentat comis de un kamikaze in orasul Damaturu (nord-est) a provocat moartea a trei politisti.

Bomba fusese amplasata intr-o masina, pe drumul de langa biserica, si a explodat chiar in momentul in care oamenii se pregateau sa iasa dupa slujba.

Boko Haram, care urmareste sa impuna legea islamica sharia in intreaga tara divizata intre musulmani si crestini, si-a intensificat ofensiva in ultimul an si si-a dezvoltat explozibilul.

Biserica catolica Sf. Tereza din Madala, o suburbie a capitalei Abuja aflata la 40 km de centrul orasului, era plina cand bomba a fost detonata imediat dupa incheierea slujbei.

Boko Haram - care inseamna, in limba Hausa vorbita in nordul Nigeriei, "educatia vestica este pacatoasa" - este in mare parte inspirata de talibanii din Afganistan.

Secta a fost acuzata de mai multe atacuri cu bomba din nord si a revendicat doua explozii din Abuja anul acesta, inclusiv primul atentat sinucigas la sediul ONU din august, cand au murit 23 de oameni.

La cateva ore dupa prima bomba, au avut loc mai multe explozii la o biserica din Jos si una din nordul tarii, in orasul Gadaka. Politia a gasit alte doua dispozitive explozibile in Jos, pe care le-au dezactivat si au arestat o persoana.

Locuitorii din orasul nord-estic Damaturu au anuntat ca si acolo au avut loc alte doua explozii, fara insa a exista detalii.