Presedintele yemenit Ali Abdallah Saleh, care urmeaza sa renunte la putere in februarie, a anuntat sambata ca se va deplasa "in urmatoarele zile" in Statele Unite pentru un sejur la capatul caruia isi va relua activitatea politica in calitate de "opozant", relateaza AFP.

"Ma voi deplasa in urmatoarele zile in Statele Unite nu pentru ingrijiri medicale, deoarece ma simt bine, ci pentru a facilita actiunea guvernului de intelegere nationala si organizarea de alegeri prezidentiale anticipate", prevazute a fi organizate in 21 februarie, a declarat Saleh, intr-o conferinta de presa organizata la Sanaa.

El a precizat ca, la capatul acestui sejur, a carui durata nu a precizat-o, va reveni la Yemen pentru a-si relua activitatea politica in calitate de "opozant".

"Voi efectua activitate politica in sanul partidului meu in calitate de opozant", a spus Saleh , al carui partid, Congresul Popular General (CGP), imparte cu opozitia portofoliile in cadrul guvernului de uniune nationala, insarcinat din 10 decembrie sa organizeze in Yemen.

Saleh, ranit in cadrul unui atac cu bomba in timp ce se afla in palatul sau din Sanaa, in 3 iunie, are nevoie de un tratament medical "important" care il va obliga sa se trateze in strainatate, afirmase miercuri emisarul ONU in Yemen, Jamal Benomar.

Saleh, la putere de 33 de ani, este contestat puternic de la finele lui ianuarie si este acuzat pentru reprimarea revoltelor, soldate cu sute de morti.

In 23 noiembrie, dupa luni de amanari, el a semnat la Ryad un acord de tranzitie politica ce prevede ca va parasi puterea dupa organizarea unor alegeri prezidentiale anticipate, convocate pentru 21 februarie, in schimbul imunitatii pentru el si pentru apropiatii sa.

In virtutea acestui acord, Saleh a cedat puterea vicepresedintelui sau, Abd Rabbo Mansour Hadi, care ar urma sa fie singurul candidat la urmatorul scrutin prezindential, cu un mandat de doi ani.

Dar imunitatea accordata presedintelui este contestata de tinerii protestatari care au organizat un mars pe jos din Taez, al doilea oras ca marime al Yemenului, pana in Sanaa, aflat la o distanta de 270 km.

Sapte persoane au fost ucise si alte cateva zeci ranite sambata, in conditiile in care fortele de securitate, conduse de apropiati ai sefului de stat, si barbati inarmati au deschis focul asupra participantilor la mars, in momentul in care acestia intrau in Sanaa.