In cuvantarea traditionala de Craciun, presedintele Germaniei, Christian Wulff, a pledat pentru o "societate deschisa" si pentru o Europa unita, fata in fata cu criza. Despre relatiile sale confortabile cu antreprenorii prieteni, Wulff a tacut chitic, cu toate ca toata lumea se astepta la o clarificare finala din partea celui care intrupeaza instanta morala suprema in Germania. Cat poate un politician sa profite de avantajele functiei, in scop personal, si care sunt compromisurile la care se expune? Trecutul sau ca ministru de land loveste ca un bumerang in actualul presedinte Wulff si multi sunt de parere ca 'favoritul' lui Merkel ar trebui sa-si dea demisia din functie.

Christian WulffFoto: Reuters

Ce i se reproseaza lui Wulff ? Dupa informatiile publicatiei Spiegel, "ca premier in Niedersachsen, el a inselat Parlamentul de land". In luna februarie 2010, el a fost intrebat de Verzi daca intretine relatii de afaceri cu prietenul sau Egon Geerkens. "Nu, a transmis Wulf", scrie Spiegel, adaugand ca "aceasta afirmatie nu mai este azi plauzibila". Prin declaratiile sale anterioare si musamalizarea unor avantaje dobandite in trecut, cel mai probabil prin functia politica detinuta, credibilitatea actualului presedinte al Germaniei are de suferit.

Varianta oficiala era ca Wulff ar fi primit un credit de peste 500.000 de euro de la Edith Geerkens, sotia unui om de afaceri. Banii ar fi provenit insa cu adevarat de la Egon Geerkens. Creditul era destinat cumpararii vilei personale a familiei Wulff si a fost obtinut "de la BW-Bank in conditii suspect de avantajoase, printr-o constructie financiara extrem de complexa". Cu acest credit a fost acoperit cel initial, dobandit de la Geerkens.

Lui Wulff i se mai reproseaza si repetatele concedii scumpe la prieteni afaceristi: unul e seful consiliului de administratie al firmei Talanx, Wolf-Dieter Baumgartl, altul e fondatorul AWD, Carsten Maschmeyer. Si bineinteles, vechiul amigo Egon Geerkens.

Omul de afaceri de 67 de ani ii e prieten lui Wulff de peste 20 de ani, de cand acesta din urma a ajuns consilier al CDU la primaria din Osnabruck. De conditie mai degraba modesta, Wulff a urcat in schema de partid in mod constant, ajungand premier de land iar apoi presedinte al Germaniei. Nu i-a fost usor, caci Opozitia a prezentat la alegerile din iunie 2010 un contra-candidat puternic, pe militantul pentru drepturile cetatenilor din fosta DDR, Joachim Gauck. Insa favoritul lui Merkel a invins "la mustata", in a treia runda de vot din Adunarea Federala si doar dupa ce comunistii s-au retras din competitie.

Dupa un an si jumatate in fruntea statului german, trecutul incepe insa sa-l apese pe Wulff. Egon Geerkens a fost prieten al tatalui sau. Electrician de profesie, el a inceput sa repare automobile de lux si sa faca afaceri cu antichitati. Apoi s-a extins in comertul cu bijuterii si afacerile imobiliare. In tanarul politician Wulff, Geerkens a vazut un tanar ambitios si de viitor. Nunta si-a tinut-o Wulff tot la Geerkensi, in penthouse-ul lor de lux. Iar, ulterior, o serie de concedii ale familiei Wulff au fost petrecute in vilele omului de afaceri, din strainatate.

Nici dupa ce Egon Geerkens si sotia sa Edith s-au mutat in Elvetia, in 2003, prietenia n-a incetat. Ajuns premier de land, Wulff l-a luat pe Geerkens in delegatia insotitoare cu prilejul unei vizite oficiale in India si China. In 2009, Geerkens a facut din nou parte din delegatia de oameni de afaceri cu care Wulff s-a dus in Japonia si SUA.

Se poate considera ca intre afacerist si politician s-a creat o "win-win situation"? Adica de castig reciproc?

Inaintea cuvantului sau de Craciun catre popor, Christian Wulff a vorbit in cerc mult mai restrans, la Castelul Bellevue, resedinta prezidentiala din Berlin. Cu acest prilej, "el a regretat iritatiile aparute", dupa cum scrie Berliner Morgenpost de joi, in articolul "Christian Wulff se scuza si ramane". El ia in serios toate reprosurile. Iar toate informatiile au fost puse la dispozitie, chiar si cele despre vacantele sale la prieteni, ar fi declarat Wulff, citat de publicatia numita.

Desi a afirmat sus si tare ca prieteniile nu l-ar fi influentat in deciziile sale institutionale, Wulff a recunoscut ca ar fi trebuit sa faca mai curand publice detaliile despre creditarea super-avantajoasa care i se reproseaza. "N-a fost corect si imi pare rau", ar fi spus el, adaugand insa ca vrea sa ramana in functie, iar pentru aceasta are nevoie de increderea cetatenilor. Cetatenii tarii par insa a fi mai reticenti. Intr-un sondaj de opinie initiat joi de Berliner Morgenpost, editia online, 79% dintre cei 20.506 de respondenti au spus ca Wulff ar trebui sa demisioneze din functia de presedinte, ca urmare a "afacerii creditului".

In varianta unei demisii a lui Wulff si in conditiile in care liberalii care fac parte din coalitia de guvernamant plutesc in jurul a 2% din preferintele electoratului, guvernul condus de Merkel, si asa destul de zdruncinat de politica dusa in problema salvarii monedei Euro, ar putea suferi o lovitura greu de parat.