Lansarea celui mai recent model de pantofi sport creat de Nike pentru fostul baschetbalist Michael Jordan s-a soldat vineri cu batai, imbulzeli, arestari si ciocniri cu fortele de ordine in Statele Unite, potrivit presei locale, preluate de AFP.

Mii de persoane s-au adunat vineri in fata magazinelor care au anuntat vanzarea, pentru 180 de dolari, a pantofilor "Air Jordan 11 Retro Concords", reeditarea unui model lansat initial in 1996.

La centrul comercial din Tukwila, in suburbiile Seattle, aproximativ 2.000 de oameni au inceput sa se adune in fata a patru magazine incepand cu ora 2 dimineata, a precizat pentru AFP Mike Murphy, purtator de cuvant al politiei din oras.

"Multimea a devenit turbulenta dupa ora 03,00, cu un varf la 04,00 dimineata", ora la care magazinele si-au descchis in mod exceptional portile, in prezenta a 25 de membri ai fortelor de ordine, a precizat Murphy.

"Inainte de deschidere, multimea rupsese deja doua usi", a adaugat el. "Au izbucnit dispute, busculate, anumite persoane au incercat sa se bage in fata. Ofiterii au utilizat gaze paralizante pentru a stopa unele certuri", potrivit sursei citate.

Un barbat, acuzat ca a lovit un politist care ii cerea sa evacueze locul, a fost arestat si incarcerat.

Potrivit presei americane, astfel de evenimente au izbucnit si in Texas (Sud), Virginia (Est) sau Georgia (Sud-Est), in special in orasul Lithonia, o suburbie a Atlantei, unde cel putin patru persoane au fost arestate, potrivit declaratiilor facute de autoritatile locale pentru televiziunea Fox 5.

Una dintre persoanele arestate este o femeie care si-a lasat cei doi copii mici in masina pentru a sta la coada in fata magazinului.

"Suntem extrem de ingrijorati sa aflam ca incidente au insotit lansarea Air Jordan 11 in anumite centre de vanzare", a declarat Brian Facchini, un purtator de cuvant al Nike.

"Securitatea consumatorilor este de o importanta primordiala. Cerem tuturor persoanelor care doresc sa ne cumpere produsele sa o faca de o maniera respectuoasa si sigura", a adaugat acesta.