O multime imensa a participat sambata la Moscova la cea mai mare manifestatie impotriva regimului lui Vladimir Putin din momentul in care acesta a preluat puterea, un urma cu 12 ani, relateaza AFP. Mobilizarea impotriva fraudelor la alegerile din 4 decembrie, castigate de partidul Rusia Unita, a fost mult mai mare decat cea inregistrata la marele protest care a avut loc acum 15 zile si de aceasta data l-a vizat direct pe omul forte al Rusiei, candidatul la prezidentialele din martie 2012.

"Putin demisia!", "Rusia fara Putin!", au scandat in mai multe reprize reprezentantii opozitiei, aclamand personalitatile care au luat cuvantul pentru a afirma ca zilele lui Vladimir Putin in viata politica sunt numarate.

Opozitia a afirmat ca 120.000 au participat la prostest (fata de 70.000 in data de 10 decembrie), in timp ce politia a evaluat numarul lor la 29.000.

Fortele de ordine par sa fi subevaluat totusi amploarea protestului. Politia a precizat agentiei Interfax ca a facut acest calcul pornind de la principiul ca un manifestant ocupa doi metri patrati. Or, imaginile arata cu multimea era mult mai compacta.

Manifestatia s-a incheiat fara incidente prin adoptarea unei declaratii care cere alegeri parlamentare anticipate si eliberarea prizonierilor politici.

Ora 15,25 Garry Kasparov: Dupa iarna ruseasca, va urma o primavara politica

Opozitia rusa va obtine schimbari serioase in 2012, a declarat sambata opozantul Garry Kasparov, liderul frontului civil unificat si fost campion mondial la sah, care a adaugat ca nu crede in promisiunile de reforma facute de putere.

"Puterea nu inceteaza sa ne promita un dezghet. Asa e traditia noastra. Dezghetul este intotdeauna urmat de ingheturi (¬). Cu toate acestea, nu ma indoiesc ca vom reusi sa cream un climat politic normal cand, dupa iarna ruseasca, o adevarata primavara va sosi, o primavara politica", a spus el, citat de agentia RIA Novosti.

"Sunt convins ca 4 martie va fi punctul de plecare a unei noi istorii a Rusiei", a adaugat Kasparov.

Ora 14,50 Alexei Kudrin a avertizat, in fata multimii, ca Rusia risca o "revolutie" daca nu exista un dialog intre putere si opozitie.

"Este nevoie de o platforma de dialog, daca nu va fi o revolutie, daca nu pierdem sansa care se afla in fata noastra, pentru o schimbare pasnica" in Rusia, a spus Kudrin.

Fostul ministru de Finante a cerut reformarea ampla a sistemului electoral al Rusiei inainte de data de 4 martie, cand vor fi organizate alegerile prezidentiale, la care Vladimir Putin este marele favorit.

Ora 14,00 Opozitia rusa sustine ca 120.000 de oameni s-au strans sambata la Moscova, in conditiile in care politia evalueaza numarul protestatarilor la aproximativ 28.000.

Unul dintre liderii opozitiei, Alexei Navalni, a primis ca va strange un milion de oameni la Moscova pentru a protesta impotriva regimului lui Vladimir Putin.

"Data viitoare, vom face sa coboare un milion de persoane pe strazile Moscovei"', a spus Navalni, un celebru blogger anti-coruptie.

Manifestantii afisau pancarte care denunta fraudele din cursul alegerilor legislative castigate de partidul lui Vladimir Putin in 4 decembrie, un scrutin care a declansat o miscare de contestatie fara precedent in Rusia, din momentul in care actualul premier a preluat puterea, in 2000.

Opozitia spera sa adune sambata cel putin tot atatia oameni ca la protestul din 10 decembrie, cand intre 50.000 si 80.000 de oameni au defilat in centrul Moscovei.

Scriitorul Boris Akunin a fost unul dintre primii care a luat cuvantul in fata multimii si a denuntat afirmatiile lui Vladimir Putin, care a comparat saptamana trecuta protestatarii cu primatele.

"Cel care va fi ales presedinte ne-a raspuns insultandu-ne", a declarat autorul de romane politiste. "Vreti ca Putin sa fie din nou presedintele nostru?", a intrebat el, iar multimea a raspuns: "Nu!".

UPDATE Fostul ministru de Finante Alexei Kudrin cere alegeri anticipate

Fostul ministru de Finante Alexei Kudrin s-a alaturat manifestantilor si a cerut organizarea de noi alegeri.

"Trebuie organizate algeri anticipate", a declarat el, evocand "falsificarea rezultatelor" ultimelor alegeri.

Kudrin a fost ministru de Finante in guvernul lui Vladimir Putin timp de 10 ani, pana in toamna lui 2011. Atunci, el a fost demis de presedintele Dmitri Medvedev, care a apreciat criticile formulate de Kudrin la adresa sa.

Alexei Kudrin a afirmat ca Putin si Medvedev sunt responsabili de nemultumirea populatiei care s-a mobilizat impotriva fraudelor de la alegeri.