​Guvernul de la Budapesta este in centrul unei noi polemici dupa ce Parlamentul a aprobat o initiativa privind modificarea legii protectiei animalelor, scrie Le Monde. Practic, schimbarea legii aduce o taxa pe care trebuie sa o plateasca proprietarii de caini, cuprinsa intre 6.000 (echivalentul a aproximativ 20 de euro) si 20.000 de forinti (65 de euro), in functie de potentiala agresivitate a rasei din care face parte animalul.

Legea impusa de Guvernul conservator de la Budapesta (controlat de Partidul Fidesz) prevede insa scutirea de la plata taxei a cetatenilor care detin caini apartinand unor rase traditionale maghiare. Legea este criticata si de veterinarii ungari, ingrijorati ca tara lor s-ar putea confrunta cu fenomenul abandonului unui numar important de animale, din cauza noii taxe.

In plus, multi veterinari din tara vecina si-au exprimat ingrijorarea din aceasta cauza, aratand ca in Romania si Ucraina numarul mare al cainilor fara stapan de pe strazi reprezinta deja o problema.

Ungaria a impus deja o serie de taxe controversate, printre care "taxa hamburger" pentru alimentele cu un continut ridicat de grasimi, taxe pentru banci, companiilor de telecomunicaţii sau energie.