UPDATE 17.00: Fostul premier ungar Ferenc Gyurcsany a fost eliberat de politie, relateaza Reuters. El a declarat ca nu stie ce acuzatii i-au fost aduse si de ce a fost retinut. Reamintim ca ex-premierul socialist a fost ridicat de politisti in timpul unui protest organizat vineri de Partidul Socialist, de opozitie, in fata cladirii Parlamentului. Alaturi de Gyurcsany au fost retinuti si alti lideri ai partidului.

Ferenc Gyurcsany, retinut de politieFoto: Reuters

Fost premier al Ungariei in perioada 2004-2009, Ferenc Gyurcsany a fost pus sub acuzare, in luna octombrie, pentru abuz de putere in perioada in care se afla la conducerea Guvernului de la Budapesta, in legatura cu un schimb de terenuri implicand un proiect contestat de construire a unui cazinou. Fostul premier socialist, a carui imunitate parlamentara a fost ridicata la mijlocul lunii septembrie, pentru a putea fi anchetat, este acuzat ca ar fi eliminat competitia in cazul proiectului cazinoului de la Sukoro, oferindu-i statutul de proiect prioritar al Guvernului.

"Hotararea lui Gyurcsany de a oferi prioritate proiectului a indepartat competitia si a impiedicat organizarea unei licitatii publice, cu scopul de a oferi investitorilor un avantaj unilateral si ilegal", a precizat Procuratura maghiara.

Guvernul de centru dreapta condus de Viktor Orban afirma ca Gyurcsany, premier al Ungariei in perioada 2004-2009, a participat, alaturi de alti ministri, la o licitatie trucata de apel de oferte pentru proiectul cazinoului din Sukoro, la aproximativ 50 de km vest de Budapesta. Schimbul de terenuri nu a avut loc, in cele din urma, dar statul ungar a pierdut 1,3 miliarde de forinti (5 milioane de euro) in aceasta afacere.

"Acuzatiile sunt false, parchetul minte, nici macar un singur cuvant din actul de acuzare nu este corect", a declarat Gyurcsany.

In momentul in care Parchetul a cerut in aprilie ridicarea imunitatii parlamentare, Ferenc Gyurcsany a denuntat un complot politic.