Doua explozii provocate de masini capcane au vizat, vineri dimineata, sediile fortelor de securitate din capitala siriana Damasc, transmite Reuters, citand televiziunea de stat din Siria. Un martor a declarat ca a auzit doua explozii in capitala, in timp ce un altul a spus ca, dupa deflagratii, s-au auzit numeroase focuri de arma. Televiziunea a precizat ca "atacurile teroriste au provocat un numar de martiri, atat civili, cat si militari. Cele mai multe victime sunt civili".

UPDATE: Manar TV anunta ca bilantul atacurilor se ridica la 40 de morti si 100 de raniti, majoritatea civili.

Atacul a venit la o zi dupa ce primii oficiali din Liga Araba au sosit la Damasc, pentru a verifica daca autoritatile siriene implementeaza prevederile unui plan de pace ce urmareste stoparea confruntarilor violente dintre fortele guvernamentale ale lui Bashar al-Assad si sustinatorii opozitiei.

Natiunile Unite au anuntat recent ca 5.000 de persoane au fost ucise in confruntarile dintre fortele guvernamentale si opozantii regimului lui Bashar al-Assad.

O miscare de contestatare fara precedent a inceput in 15 martie in Siria, in urma unui apel lansat pe o pagina Facebook, intitulat "Revolutia siriana impotriva lui Bashar al-Assad 2011", care cerea manifestari pentru "o Sirie fara tiranie, fara lege de urgenta (in vigoare din 1963) si fara tribunale exceptionale".

Assad a ajuns la putere in iulie 2000, dupa moartea tatalui sau, Hafez al-Assad, care a guvernat tara timp de 30 de ani.

Inegalitatile s-au accentuat in tara, saracia afectand 14% din cei 22 de milioane de locuitori. Rata somajului, care afecteaza in principal tinerii, este evaluata de experti la 22%.

La 2 septembrie, Uniunea Europeana a hotarat sa impuna sanctiuni impotriva exporturilor petroliere siriene, afirmand ca presedintele Bashar al-Assad isi masacreaza proprii cetateni.