Mii de cehi, dar si invitati importanti din afara tarii au participat vineri, la Praga, la funeraliile lui Vaclav Havel, fost presedinte al tarii, om de teatru si erou al Revolutiei de catifea din 1989, care a dus la indepartarea regimului comunist, anunta AFP. Vaclav Havel a murit duminica trecuta, la varsta de 75 de ani. Nicolas Sarkozy, Hillary si Bill Clinton sau David Cameron s-au numarat printre cei mai importanti invitati la ceremonie.

Inmormantarea lui Vaclav HavelFoto: Reuters

La inmormantarea fostului lider ceh au fost invitati alti 15 sefi de stat, printre care Traian Basescu, dar si fostul presedinte al Romaniei, Emil Constantinescu.

Sicriul cu trupul neinsufletit al fostului presedinte ceh Vaclav Havel fusese depus miercuri in Sala Vladislas a Palatului Regal din Castel, o capodopera a stilului gotic tarziu, locul unde Vaclav Havel a fost investit pentru prima data in functia suprema, pe 29 decembrie 1989.

Circa 10.000 de oameni au urmat vehiculul funerar, alaturi de care a stat vaduva lui Havel, Dagmar Havlova, membri ai familiei fostului sef de stat si prietenii sai, pe drumul dinspre Praga spre Castel.

Miercuri a fost prima zi de doliu national in Cehia, iar drapelele au fost coborate in berna in toata tara. Decretat luni de Guvern, doliul dureaza pana astazi, ziua funeraliilor artizanului indepartarii de la putere a comunismului, la Praga.