Statele Unite au oferit joi o recompensa de 10 milioane de dolari pentru informatii care vor conduce la gasirea lu Ezedin Abdel Aziz Khalil, un sirian care "opereaza in Iran" si prezentat drept un finantator al organizatiei teroriste al-Qaeda, relateaza AFP.

Este pentru prima oara cand un "finantator al terorismului" face obiectul unei astfel de recompense, a precizat Robert Hartung, un inalt responsabil pe probleme de securitate la departamentul de Stat.

Acest barbat, cunoscut si sub numele de Yacine al-Souri, s-a nascut in Siria, in 1982.

Departamentul Trezoreriei l-a sanctionat in iulie, prezentandu-l drept "un responsabil de logistica de inalt nivel al al-Qaeda traind in Iran si conducandu-si activitatile din aceasta tara in cadrul unui acord intre al-Qaeda si guvernul iranian".

Rolul sau ar fi transferarea de fonduri si recrutare a militantilor originari din Orientul Mijlociu care tranziteaza Iranul pentru a se alatura organizatei teroriste in Pakistan.

El este cautat in cadrul programului "Rewards for Justice", infiintat in anii 1980 si al carui obiect este "localizarea" persoanelor cautate pentru acte de terorism impotriva Statelor Unite.

Pe capul actualului sef al al-Qaeda, Ayman Al Zawahiri, este pusa o recompensa de 25 de milioane de dolari, in cadrul acestui program.