Iranul va efectua, incepand de sambata, timp de zece zile, manevre militare in estul stramtorii Ormuz, in marea Oman si in Golful Aden, a anuntat joi comandantul marinei, amiralul Habibollah Sayyari, citat AFP.

"Este pentru prima oara cand manevrele iraniene acopera o zona atat de larga", a afirmat amiralul Sayyari.

Aceste exercitii vor permite "testarea noilor torpile si antrenarea coordonarii intre navele de suprafata si submarine pentru a face fata pirateriei, terorismului si manevrelor internationale", a precizat amiralul.

Marina iraniana este responsabila cu apararea in apele adanci, la estul stramtorii Ormuz, in timp ce controlul apelor de coasta este incredintata Gardienilor Revolutiei.

Marina, ale carei forte sunt limitate la o jumatate de duzina de mici fregate si la cateva distrugatoare, alaturi de trei submarine rusesti de clasa "Kilo", si-a multiplicat in ultimii doi ani operatiunile in marea Oman si in golful Aden, in special pentru a proteja navele iraniene impotriva piratilor care actioneaza in aceasta zona.

Ea a escortat peste 1.300 de nave si a inregistrat aproximativ o suta de ciocniri armate cu piratii, a precizat amiralul Sayyari.

Aceste manevre nu prevad inchiderea stramtorii Ormuz, care leaga Golful de marea Oman si pe unde tranziteaza 40% din traficul maritim petrolier mondial, a precizat acesta.

Zvonurile legate de un astfel de exercitiu au provocat pentru scurt timp o crestere a cotatiilor petrolului la inceputul lui decembrie, in conditiile in care relatiile dintre Iran si vecinii sai arabi din Golf traverseaza o perioada de criza.

Amiralul Sayyari a reafirmat insa joi ca fortele iraniene detin "controlul total asupra stramtorii Ormuz" si ar putea sa o inchida daca primesc acest ordin. Iranul a afirmat in repetate randuri ca pot bloca aceasta cale maritima strategica daca este atacat sau impiedicat sa exporte petrol.