Belgia era aproape paralizata joi, din cauza unei greve generale in sectorul public, in semn de protest fata de un proiect de reforma a sistemului de pensionare, relateaza AFP.

Niciun tren nu circula in tara, inclusiv trenurile internationale precum Eurostar si Thalys.

Un front comun sindical a lansat un apel la greva generala in sectorul public, inclusiv in transporturile in comun, administratiei, scoli, spitale, inchisori si televiziuni.

Greva are loc in conditiile in care parlamentul trebuie sa se pronunte in aceasta zi asupra unei importante reforme a sistemului de pensionare. Aceasta a fost pregatita de guvernul de coalitie condus de socialistul francofon Elio Di Rupo, care si-a preluat atributiile in 6 decembrie, dupa 541 de zile de criza politica.

Potrivit proiectului de lege, varsta legala de iesire la pensie, fixata la 65 de ani, nu va fi modificata, dar pensionarile anticipate, foarte utilizate in Belgia, vor fi permise incepand cu 62 de ani, fata de 60 in prezent. De asemenea, se cere desfiintarea regimului de pensionare speciala pentru mai multe categorii profesionale.

Aceste masuri fac parte din programul de reducere a deficitului public, in conditiile in care tara a intrat in colimatorul agentiilor de rating si a Comisiei Europene.

La Bruxelles, reteaua de transport in comun (autobuze, metrou si tramvaie) era total paralizata.

Greva de 24 de ore in caile ferate a inceput oficial miercuri seara la ora 22 (21,00 GMT) si ar trebui sa se incheie joi, la miezul noptii.

In sectorul aerian, Brussels Airlines functiona normal.