Presedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, a anuntat joi ca intentioneaza sa realizeze o reforma politica si electorala, reintroducand alegerea directa a guvernatorilor de regiuni si relaxand regulile electorale, in discursul anual sustinut in fata parlamentului de la Moscova, relateaza AFP.

"Ii aud pe cei care vorbesc despre necesitatea schimbarilor si ii inteleg. Trebuie sa oferim tuturor cetatenilor posibilitatea de a participa la viata politica", a adaugat acesta.

El a anuntat revenirea la alegerea directa a guvernatorilor de regiuni, desfiintata in 2004 in favoarea unui sistem de numiri directe de la Kremlin, relaxarea regulilor de inregistrare a partidelor politice si scaderea de la doua milioane la 300.000 a numarului de semnaturi pentru inscrierea in cursa prezidentiala.

Presedintele a precizat ca a facut aceste propuneri de comun acord cu premierul Vladimir Putin, omul forte al tarii, care si-a anuntat intentia de a reveni la Kremlin la prezidentialele din martie.

Medvedev nu a precizat insa cand aceste propuneri vor intra in vigoare.

In acest context, Dmitri Medvedev a denuntat "provocatorii si extremistii" opozitiei care, potrivit acestuia, imping tara in "haos", cu sustinere din strainatate.

"Drepturile oamenilor de a-si exprima opinia prin toate mijloacele legale este garantat de lege, dar tentativele de a manipula cetatenii rusi, de a-i induce in eroare si de a atata conflictele sociale sunt inacceptabile", a precizat presedintele.

"Nu vom lasa nici provocatorii si nici extremistii sa ne antreneze societatea in aventura lor. Nu vom mai tolera nicio ingerinta din strainatate in afacerile noastre interne", a adaugat acesta, reluand astfel criticile exprimate anterior de premierul Vladimir Putin, care a acuzat Statele Unite ca se afla in spatele protestelor din Rusia.

"Rusia are nevoie de democratie si nu de haos", a subliniat Medvedev, cu doua zile inainte de o mare demonstratie care este programata sambata la Moscova, si unde opozitia spera sa adune zeci de mii de oameni pentru a protesta fata de rezultatele alegerilor din 4 decembrie.

Contestarea scrutinului a suscitat o mobilizare fara precedent in aceasta tara din anii 1990, opozitia denuntand vaste fraude in favoarea partidului lui Putin, Rusia Unita, care si-a pastrat majoritatea in Duma.