UE aproba pozitia Kievului privind readucerea Transnistriei sub controlul Chisinaului, a anuntat presedintele Consiliului european, Herman Van Rompuy. Moldova a salutat, la randul ei, refuzul Ucrainei de la orice pretentii asupra regiunii unde locuiesc aproximativ 100.000 de ucraineni, in favoarea Rusiei. Iar Moscova s-a inteles deja cu Berlinul in privinta viitorului Transnistriei – in cadrul unei case comune cu Moldova, indiferent de cine va fi ales presedinte al nerecunoscutei republici duminica viitoare, scrie Nezavisimaia gazeta.

Cei doi candidati la sefia Transnistriei – fostul presedinte al parlamentului de la Tiraspol, Evgheni Shevciuk, care a primit cel mai mare sprijin din partea populatiei in primul tur al scrutinului, si presedintele Sovietului Suprem, Anatoli Kachimski, cunoscut si ca „protejat al Moscovei” – au promis sa nu cedeze Transnistria Moldovei si sa promoveze integrarea cu Rusia.

Directorul Insitutului de la Chisinau pentru politica sociala, Arcadie Barbarosie, spuen ca, in schimb, Moldova s-a inteles deja cu liderii europeni in privinta viitorului Transnistriei. Este vorba de „Transnistria in cadrul unei Moldove unite”, afirma expertul.

Barbarosie sustine ca „gheata s-a spart in negocierile privind Transnistria” cand Moscova a refuzat sa-l mai sustina pe Igor Smirnov. Acum nu conteaza cine va castiga algerile: negocierile, intrerupte din 2006, nu numai ca vor continua, dar se vor inscrie pe fagasul potrivit.