Marea Britanie, Franta, Germania si Portugalia, membre ale Consiliului de securitate al ONU, au condamnat marti decizia Israelului de a lansa licitatii pentru constructia de locuinte in coloniile din Ierusalimul de Est si Cisiordania, relateaza AFP.

Intr-o declaratie comuna remisa dupa o reuniune a Consiliului de securitate ONU consacrata Orientului Mijlociu, cele patru tari se declara "consternate de aceste evolutii total negative" si au cerut Israelului sa inceteze atacurile colonistilor asupra palestinienilor.

Decizia Israelului de a accelera constructia de locuinte in colonii "transmite un mesaj condamnabil" despre intentiile Israelului, sustin acestea. "Cerem guvernului israelian sa revina asupra acestor decizii", se mai arata in apelul celor patru tari.

Guvernul israelian a lansat, duminica, procedura de cerere de oferte pentru constructia a 1.028 de locuinte noi in trei colonii din Ierusalimul de Est anexat si in Cisiordania ocupata, declansand astfel noi proteste din partea Autoritatii Palestiniene.

Luni, ministrul francez al Afacerilor externe a "condamnat ferm" decizia Israelului, potrivit AFP.