Coreea de Nord a efectuat luni un test cu o racheta cu raza scurta de actiune, pe coasta de est a tarii, in Marea Japoniei, transmite Reuters, citand relatari din presa de la Seul. Testul a avut loc in aceeasi zi in care televiziunea de stat a anuntat decesul liderului Kim Jong-Il. Kim (69 de ani) a murit in cursul zilei de sambata. El se afla la conducerea Coreei de Nord din 1994. Fiul sau Kim Jong-Un a fost desemnat succesor, a anuntat luni agentia de presa a regimului comunist.

Un oficial sud-coreean neidentificat a fost citat de agentia Yonhap spunand ca nu crede ca lansarea de astazi este legata de anuntul mortii lui Kim.

"Este un lucru pe care armata noastra continua sa-l urmareasca si credem ca nu este legat de moartea liderului Kim Jong-Il", a declarat oficialul sud-coreean.

Potrivit informatiilor, lansarea a venit in timpul diminetii, inainte ca televiziunea de stat de la Phenian sa anunte moartea lui Kim, produsa sambata in urma unui atac de cord.

Ministerul Apararii si Statul Major reunit de la Seul au refuzat sa confirme informatia legata de testul cu racheta.

Reuters precizeaza ca Nordul efectueaza in mod regulat teste cu rachete cu raza scurta de actiune in apele aflate in apropierea coastelor sale, ca parte a unor antrenamente de rutina sau pentru a coincide cu diferite evenimente politice sensibile.

Ultimele informatii legate de un astfel de test au avut loc in luna iunie 2011.