Ultimul convoi de soldati americani a parasit Irakul duminica, punand astfel punct razboiului de aproape 9 ani, in care si-au pierdut viata 4.500 de americani si zeci de mii de irakieni, relateaza Reuters. Misiunea lansata in martie 2003 cu atacuri asupra Bagdadului, pentru rasturnarea lui Sadam Hussein, se inchide astazi lasand in urma o democratie fragila care trebuie sa faca fata in continuare insurgentilor, tensiunilor religioase si provocarii de a-si gasi locul in regiunea araba.

Irakienii fac cu mana soldatilor care parasesc taraFoto: Reuters

Coloana de 100 vehicule blindate transoprtand 500 de soldati au traversat desertul din sudul tarii in timpul noptii pentru a ajunge la granita cu Kuweit.

Claxonand, ultimul grup de circa 25 de tancuri militare si camioane care transportau vehicule de lupta Bradley a trecut granita duminica dimineata. Militarii i-au salutat pe colegii de lupta aflati pe drum.

Pentru Barack Obama, parasirea Irakului inseamna indeplinirea unei promisiuni electorale de a adue soldatii acasa din cel mai condmnat razboi dupa cel din Vietnam.

Vineri dimineata, SUA a transferat Irakuluil utima dintre cele 505 baze militare pe care le detineau in aceasta tara, a doua zi dupa ceremonia de la Bagdad, care a marcat sfarsitul celor noua ani de prezenta militara americana in aceasta tara.

Reprezentantul primului ministru, Hussein al-Assadi, si un colonel american au semnat documentele intr-o sala a acestei baze - denumita Imam Ali de irakieni si Camp Adder de americani - pe o masa acoperita cu o tesatura alba, in spatele careia se vedeau drapelele irakiene si stindardul fortelor aeriene irakiene.

Inaintea ceremoniei, un ofiter american precizase ca in 2007, cand prezenta militara americana a atins maximul, in aceasta baza se aflau 15.000 de soldati. "In ultimele luni, au fost patru atacuri cu rachete asupra acestei baze, fara a se inregistra victime", a adaugat acesta.

Armata americana, care a avut in Irak pana la 170.000 de militari in punctul maxim al luptei contra insurectiei, a abandonat 505 baze. Numai 157 de militari vor mai ramane in aceasta tara, responsabili cu antrenarea fortelor irakiene, dar si un contingent de puscasi marini, pentru a proteja ambasada.

In razboiul care a inceput in 2003 au murit 4.500 de soldati americani si peste 100.000 de irakieni. Circa 1,5 milioane de americani au luat parte la misiune, 30.000 au fost raniti.

Plecarea trupelor americane din Irak ridica intrebari cu privire la capacitatea fortelor de securitate irakiene de a mentine pacea intr-o tara zguduita de razboiul civil dintre anii 2006-2007, in care mii de oameni au murit in urma conflictelor etnice.

Momente cheie ale misiunii in Irak:

  • martie 2003 - Operatiunea "Iraqi Freedom" incepe un asalt-soc in Bagdad, care cedeaza intr-o luna
  • mai 2003 - Presedintele George Bush declara "misiune indeplinita"
  • decembrie 2003 - Saddam Hussein este prins intr-un bunker
  • aprilie 2004 - Mai multe fotografii arata abuzul la care sunt supusi detinutii din inchisoarea Abu GHraib
  • 2005 - Numarul atentatelor sinucigase in Irak ating maximul pe masura ce miscarea insurgentilor se dezvolta
  • ianuarie 2007 - Incepe "valul" de soldati americani, care a dus la o scadere in violenta pana in 2008
  • august 2010 - Ultimele trupe de lupta parasesc Irakul