Eliberata recent din inchisoare, unde a executat o pedeapsa de doi ani pentru adulter, dupa ce a fost violata, Gulnaz, o tanara afghana, este acum amenintata cu moartea de propriii sai frati si pare resemnata sa se marite cu agresorul sau, relateaza AFP.

Gratiata la inceputul lui decembrie, sub presiunea unei petitii semnate de 5.000 de persoane care cereau eliberarea sa, Gulnaz, care spune ca are 20 sau 21 de ani, a iesit din inchisoare marti.

Imagini filmate de BBC News:

Dar acum traieste din nou in recluziune, ascunsa intr-un refugiu pentru femei, intr-un loc pastrat secret, unde reporterii AFP au inalnit-o sambata.

Pronuntand gratierea sa, oficialii judiciari afghani i-au recomandat sa se casatoreasca cu violatorul sau, pentru a evita sa fie stigmatizata, asa cum se intampla cu victimele violurilor in Afghanistan.

"Trebuie sa ma casatoresc cu el, am nevoie de un tata pentru copilul meu, am nevoie de cineva care sa se ocupte de fata mea si sa ne ofere un camin", afirma Gulnaz, in conditiile in care agresorul sau se afla in continuare in puscarie, unde ispaseste o condamnare pentru viol.

"Nu am unde sa ma duc, fratii mei au amenintat ca ne omoara, pe mine, pe agresorul meu si pe fetita mea", adauga ea, in timp ce fetita, rezultata din viol, si pe care a crescut-o timp de doi ani in inchisoare, se joaca la picioarele ei.

Agresorul este sotul verisoarei tinerei. Cand femeia a reclamat violul la politie, a fost arestata.

"Am depus plangere si am cerut guvernului sa-l aresteze pe acest barbat, dar m-au arestat pe mine. Pentru ce am fost inchisa, cand sunt nevinovata?", se intreaba ea.

"Nu stiu ce fel de guvern avem, nu au mila nici macar de o sarmana femeie. Am denuntat ceea ce s-a intamplat pentru a obtine dreptatea, dar m-au inchis".

In urma diferitelor apeluri, Gulnaz si agresorul sau au fost judecati de trei ori, si tot de atatea ori condamnati.

O prima curte de apel a majorat pedeapsa lui pe Gulnaz de la trei la 12 ani de inchisoare, aceeasi ca si a agresorului sau, condamnat in prima instanta la 16 ani de inchisoare. La ultimul proces, a primit trei ani de inchisoare, iar agresorul sau sapte.

La zece ani dupa caderea regimului ultraconservator al talibanilor islamisti, alungati de la putere de o coalitie condusa de americani, conditia femeilor afghane a evoluat, mai ales in orase, dar societatea ramane extrem de traditionalista si patriarhala, iar practici precum casatoriile fortate si crimele de onoare sunt comune.

Potrivit unui raport al ONU, 87% dintre femeile afghane spun ca au suferit "violente psihice, sexuale sau psihologice ori ca au fost obligate sa se casatoreasca" iar numeroase tinere au incercat sa se sinucida in urma acestor agresiuni.

Pronuntand gratierea lui Gulnaz, presedintele afghan Hamid Karzaï si autoritatile judiciare au recunoscut ca victimele unui viol nu trebuie sa fie acuzate, spune avocatul american al lui Gulnaz, Kimberley Motley.

"Din nefericire, cultura afghana considera ca, si atunci cand o femeie este violata, cea mai buna modalitatea de a se proteja este sa se casatoreasca cu agresorul", a explicat ea.

"Femeile sunt adeseori tratate ca cetateni de rangul doi. Cea mai buna solutie pentru ele este sa gaseasca o figura masculina care sa le protejeze si cred ca Gulnaz se gandste acum la toate aceste probleme", a adaugat avocata.