Confruntarile dintre fortele de ordine si manifestanti, care au avut loc vineri seara in centrul capitalei Egiptului, Cairo, s-au soldat cu 8 morti si 299 de raniti, potrivit unui bilant difuzat sambata de ministerul Sanatatii si citat de AFP.

"Bilantul incidentelor de vineri din fata sediului guvernului a ajuns la 8 morti si 299 de raniti", a afirmat Adel Adaoui, adjunct al ministrului Sanatatii.

Premierul Kamal el-Ganzouri a acuzat manifestantii ca organizeaza o "contrarevolutie".

"Cei care sunt in piata Tahrir nu sunt tinerii revolutiei", a afirmat el, sambata, facand referire la revoltele care au dus la alungarea lui Hosni Mubarak. "Aceasta nu este o revolutie, ci o contrarevolutie", a subliniat acesta.

Seful guvernului a precizat ca 18 persoane au fost ranite de gloante, dar a sustinut ca nici politia si nici armata nu au deschis focul. El a acuzat "elemente infiltrate" care "nu doresc binele Egiptului", fara a face alte precizari.

Ganzouri, numit in aceasta functie de armata la sfarsitul lunii noiembrie, este puternic contestat de manifestanti, in conditiile in care a mai fost prim ministru si sub regimul lui Hosni Mubarak.

Fortele de ordine au preluat controlul, sambata dimineata, asupra zonei in care se afla sediul guvernului, in conditiile in care confruntarile violente au continuat pana noaptea tarziu.

Efective masive de soldati si politisti au blocat accesul cu cordoane de sarma ghimpata.

Dupa cateva ore de calm, ciocniri sporadice au reaparut in cursul diminetii, cand grupuri de manifestanti au inceput sa arunce cu pietre si cocktailuri Molotov.

Ciocnirile au inceput vineri dimineata, intre fortele de ordine si manifestantii care si-au amplasat corturile in fata sediului guvernului, la finele lui noiembrie, pentru a protesta fata de desemnarea lui Ganzouri in functia de sef al guvernului.

Aceste ciocniri au loc in conditiile in care in Egipt se desfasoara, incepand cu 28 noiembrie, alegeri legislative, dominate pana in prezent de formatiunile islamiste.

Aceste violente sunt cele mai grave de la ciocnirile dintre manifestantii anti-armata si fortele de ordine, soldate cu 42 de morti in noiembrie, in acelasi cartier al capitalei egiptene.