Vamesii rusi au anuntat vineri ca au confiscat pe un aeroport din Moscova materiale radioactive transportate de un pasager care se deplasa in Iran, relateaza AFP.

"In timpul unui control in sala de plecari a unei curse Moscova-Teheran, pe aeroportul Sheremetievo, sistemul de detectare a radiatiilor Iantar s-a declansat. In bagajele unui pasager au fost descoperite 18 articole metalice", precizeaza vama, intr-un comunicat.

Potrivit sursei citate, este vorba de izotopi "sodium-22" (22Na) care nu pot fi decat "rezultatul muncii unui reactor nuclear" si a caror radioactivitate depaseste de "20 de ori nivelul natural".

Aceste materiale radioactive erau amplasate in recipiente de otel. O ancheta a fost deschisa in acest caz, dar vama nu a precizat nici data confiscarii materialelor, nici identitatea suspectului.

Nu a fost oferita nicio informatie legata de modul in care ar fi putut fi utilizate aceste produse.

Iranul este acuzat de o mare parte a comunitatii internationale ca incearca sa obtina arma atomica, lucru dezmintit de Teheran.

Un raport recent al Agentiei Internationale pentru Energia Atomica (AIEA) a marit suspiciunile legate de programul iranian.

Rusia se opune pentru moment adoptarii de noi sanctiuni impotriva Iranului.