Premierul turc Recep Tayyip Erdogan l-a amenintat pe presedintele francez Nicolas Sarkozy cu consecinte "grave si ireparabile" daca Franta adopta un proiect de lege care reprima negarea genocidului armean, anunta agentia turca Anatolia, citata de AFP.

"Doresc sa spun clar ca daca aceste demersuri se concretizeaza, consecintele lor asupra relatiilor politice, economice, culturale si in toate domeniile cu Franta vor fi grave", a spus Erdogan, intr-o scrisoare transmisa presedintelui Frantei.

Erdogan, a carui tara a refuzat intotdeauna sa recunoasca genocidul armenilor (1915-1917), a evocat de asemenea impactul "ireparabil" asupra relatiilor franco-turce pe care l-ar avea votarea acestui proiect de lege si i-a cerut lui Sarkozy sa impiedice adoptarea sa.

"Imi doresc sincer sa va respectati promisiunea de a bloca adoptarea unor initiative de acest gen si sa impiedicati astfel de demersuri care vor avea consecinte ireparabile", a spus Erdogan.

El a cerut Frantei sa dea dovada de "bun simt" si sa impiedice ca relatiile bilaterale sa devina "ostaticul revendicarilor unor terte parti", facand referire la Armenia.

"Acest proiect de lege vizeaza direct republica turca, natiunea turca si comunitatea turca din Franta si il consideram ostil", a adaugat Erdogan.

Proiectul de lege urmeaza sa fie examinat in data de 22 decembrie de Adunarea nationala franceza.

Turcia recunoaste ca pana la 500.000 de armeni au pierit in Anatolia otomana in cursul primului razboi mondial, dar nu in urma unei campanii de exterminare, ci a haosului ultimilor ani ai Imperiului Otoman.

Pentru armeni, este vorba de un genocid care s-a soldat cu peste 1,5 milioane de victime.