Statele Unite au transferat Irakului, vineri dimineata, ultima dintre cele 505 baze militare pe care le detineau in aceasta tara, a doua zi dupa ceremonia de la Bagdad, care a marcat sfarsitul celor noua ani de prezenta militara americana in aceasta tara, relateaza AFP.

Reprezentantul primului ministru, Hussein al-Assadi, si un colonel american au semnat documentele intr-o sala a acestei baze - denumita Imam Ali de irakieni si Camp Adder de americani - pe o masa acoperita cu o tesatura alba, in spatele careia se vedeau drapelele irakiene si stindardul fortelor aeriene irakiene.

Inaintea ceremoniei, un ofiter american precizase ca in 2007, cand prezenta militara americana a atins maximul, in aceasta baza se aflau 15.000 de soldati. "In ultimele luni, au fost patru atacuri cu rachete asupra acestei baze, fara a se inregistra victime", a adaugat acesta.

Un locotenent colonel irakian a afirmat ca aceasta vineri "este o zi de bucurie pentru toti irakienii deoarece reiau controlul bazei Imam Ali, ultima aflata inca in mainile americanilor. Din aceasta baza, ultimul soldat american va parasi Irakul", a adaugat acesta.

Aceasta imensa baza este situata la sud vest de Nassiriya, la 305 km in sudul Bagdadului, in apropierea orasului antic Ur unde, potrivit Bibliei, s-a nascut Abraham.