Un responsabil al grupului MTVA, care reuneste televiziunea publica din Ungaria si agentia nationala de stiri MTI, a fost demis din functie, potrivit unui comunicat oficial citat de AFP.

"Istvan Böröcz, directorul general al Serviciului public pentru furnizarea de mass-media (MTVA), l-a concediat, joi, pe redactorul-sef al MTVA", a anuntat grupul MTVA pe site-ul oficial.

Motivul demiterii lui Daniel Papp, care a detinut in trecut si functia de purtator de cuvant al partidului de extrema dreapta Jobbik, este "o grava abatere profesionala comisa in buletinele de stiri din 3 decembrie" de la televiziunea publica, care a "incalcat dreptul la imagine a lui Zoltan Lomnici", fost presedinte al Curtii Supreme.

Reportajul in cauza il infatiseaza pe Zoltan Lomnici, un critic al guvernului conservator condus de premierul Viktor Orban, ca pe un personaj dubios.

Daniel Papp a fost acuzat, de asemenea, de "falsificarea" unui interviu cu europarlamentarul franco-german al Verzilor, Daniel Cohn-Bendit, care l-a criticat dur pe Vicktor Orban in ceea ce priveste adoptarea legii media in Ungaria.

Ungaria si prim-ministrul Viktor Orban sunt criticati din cauza legislatiei mass-media, persoane loiale guvernului au fost numite in autoritatea de supraveghere a presei, in timp ce zeci de jurnalisti din radioteleviziunea publica au fost concediati sau scosi fortat la pensie.

Ce prevede, intre altele, legislatia media adoptata in Ungaria:

- Este infiintata o noua autoritate media, NMHH, si sunt stabilite drepturile si responsabilitatile jucatorilor de pe piata de profil, precum si o serie de sanctiuni pentru media electronice, tiparite si online care incalca legea

- NMHH are puterea sa sanctioneze institutiile de presa pentru incalcarea "interesului public, moralei si ordinii publice"

- Amenzile se ridica la zeci de mii de euro si la sute de mii de euro (pana la 730.000 de euro) in cazul posturilor de radio si televiziune

- Jurnalistilor li se poate cere sa-si dezvaluie sursele in cazul unor chestiuni legate de securitate nationala