Homosexualii si transsexualii din toate regiunile se confrunta cu discriminarea si violenta, inclusiv crima, viol si tortura din cauza orientarii lor. Acestia risca, de asemenea, pedeapsa cu moartea in cel putin cinci tari, a avertizat, astazi, Organizatia Natiunilor Unite, potrivit Reuters.

In primul raport oficial al ONU cu privire la aceasta problema, organizatia a cerut guvernelor sa protejeze homosexualii, bisexualii si transsexualii, pedepsirea tuturor incalcarilor in acest sens, precum si abrogarea legilor discriminatorii.

"Violente impotriva minoritatilor sexuale fost raportate in toate regiunile. Violentele de aceasta natura pot fi fizice (crima, batai, rapiri, viol si agresiune sexuala) sau psihologice (amenintari, constrangere si privare de libertate)", s-a mai aratat in raportul ONU.

Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a comandat raportul in iunie, cand acesta a recunoscut drepturile egale ale minoritatilor sexuale si a declarat ca nu ar trebui sa existe discriminare sau violenta bazata pe orientarea sexuala. Tarile occidentale au declarat votul ca fiind unul istoric, in timp ce tarile islamice l-au respins categoric.

Secretarul de stat Hillary Clinton a declarat, in cadrul unui discurs sustinut la Geneva, pe 6 decembrie, ca "a fi gay nu a fost niciodata o infractiune".

Oamenii perceputi ca facand parte dintr-o minoritate sexuala ar putea fi victimele violentei organizate, "inclusiv din partea extremistilor religiosi, grupurilor paramilitare, neo-nazistilor si a nationalistilor extremisti", a mai aratat raportul ONU.