Secretarul Consilului de securitate al Rusiei, Nikolai Patrusev, a declarat ca in Rusia trebuie sa apara o reglementare inteligenta a Internetului, scrie Kommersant. In calitate de exemplu demn de urmat, el a numit Statele Unite si China. Contactat de Kommersant, Patrusev a precizat ca nu este vorba despre o limitare a libertatii de comunicare, ci de lupta impotriva terorismului si extremismului. Expertii cred ca, dimpotriva, autoritatile se tem de internetul devine un mijloc de organizare a populatiei impotriva puterii.

„Dupa toate probabilitatile, Patrusev a decis sa reactioneze la recentele dezvaluiri ale creatorului retelei de socializare , Pavel Durov, referitore la cererile formulate de FSB de a bloca grupurile unde se reunesc cei care intentioneaza sa participe la mitingurile opozitiei”, au comentat bloggerii.

„Daca Patrusev va trece de la vorbe la fapte si va fi la fel ca in China, 100.000 de oameni in Piata Bolotnaia va fi un fleac pentru ceea ce va urma. In Rusia, Internetul este precum fluierul ceainicului care da in clocot. Daca puterea nu intelege acest lucru si va decide restrictii, nici nu va avea timp sa clipeasca si strazile vor fi pline de milioane de oameni”, a estimat, pe de alta parte deputatul Dmitri Gudkov, din partea partidului Rusia justa.